Ewa Wachowicz: Rozgrzewająca zupa czosnkowa

Istnieją zupy, które gotuję głównie jesienią i zimą. Jedną z nich jest rozgrzewająca zupa czosnkowa. Właśnie teraz, kiedy na zewnątrz ziąb, smakuje najlepiej! Aromatyczna, pyszna i zdrowa. 

Fot. Archiwum domowe

Czosnek jest stałym „gościem” w mojej kuchni, ponieważ dodaję go do rozmaitych potraw. Często przygotowuję spaghetti aglio olio, włoskie danie wywodzące się z Neapolu. Tak naprawdę to makaron serwowany jedynie z oliwą oraz czosnkiem. Produkt ten jest też nieodłącznym składnikiem większości marynat czy sosów, jak chociażby winegretu. Używam go również do przyprawiania zup. W przypadku przepisu, którym dzisiaj się z Wami dzielę, będzie głównym składnikiem. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać do tego, że czosnek jest bardzo zdrowy. To naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii i wzmacnia odporność. Jego regularne spożywanie, zwłaszcza w okresie, kiedy jesteś my podatni na zachorowanie, jest bardzo istotne. Do swojej diety powinny włączyć go osoby, które chcą obniżyć ciśnienie krwi. Opcji kulinarnego wykorzystania czosnku jest też naprawdę bardzo dużo. Jeśli lubicie jego smak, to jestem przekonana, że poniższa propozycja przypadnie Wam do gustu! Czosnkową zupę krem proponuję serwować z grzankami. Wystarczy pokroić bagietkę na kromki, natrzeć czosnkiem, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Kromki bagietki można też podsmażyć na maśle i tak podać lub pokroić w kostkę. Niektórzy lubią jeść zupę solo, inni ze świeżym pieczywem, a jeszcze inni właśnie z grzankami. Wersji podania jest wiele, jakąkolwiek wybierzecie, taka na pewno się sprawdzi. Poniżej znajdziecie przepis na to „płynne dobro”! 

Składniki: 

• 2 główki czosnku polskiego 

• 1 cebula 

• 4 ziemniaki 

• 1 litr bulionu drobiowego 

• natka pietruszki 

• masło klarowane 

Przygotowanie: 

1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać oliwę (po 1 łyżce), zawinąć w folię aluminiową i piec przez około 40 minut. 

2. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło klarowane i dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić na małym ogniu. 

3. Do cebuli wycisnąć upieczony czosnek. 

4. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z cebulą i czosnkiem, i smażyć na wolnym ogniu, co jakiś czas dolewając bulion. 

5. Pod koniec gotowania, czyli po upływie około 25 minut, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z gazu i trzymać jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, by składniki ładnie doszły, a aromaty się połączyły. 

6. Zmiksować, dolewając pozostałą część bulionu. 

7. Gdy zupa uzyska konsystencję kremu, przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z grzankami. Można też posypać smażonym na oliwie posiekanym czosnkiem. 

2024-01-15

Ewa Wachowicz