Raz drożej, raz taniej
MACIEJ KMERA, Rynek Hurtowy Bronisze:
– Na ceny warzyw i owoców wpływa wiele zmiennych i czasem trudno przewidywalnych czynników. W przypadku słynnej już papryki, której sprzedaż jest limitowana w brytyjskich sklepach, w lutym w Turcji, Hiszpanii i Maroku, skąd sprowadzana jest na rynki europejskie, wystąpiło ochłodzenie, co wpłynęło na spadek podaży i wzrost cen. W Holandii na plantacjach cebulę zaatakowała fuzarioza (wywołana przez niektóre gatunki grzybów – przyp. autora), co oczywiście odbiło się także na naszym rynku.
Jednak wbrew doniesieniom medialnym ten wzrost cen nie jest ani tak wielki, ani tak powszechny. Do 2021 r. właściwie przez dekadę cena marchwi była taka sama, nawet gdy nawozy skokowo zdrożały z tysiąca do ośmiu tysięcy złotych za tonę (obecnie średnia cena wynosi cztery tysiące). Dopiero w tym roku marchew i inne warzywa zaczęły podążać za wzrostem kosztów produkcji.
Subskrybuj