R E K L A M A
R E K L A M A

Owoce i mięso. Zaskakujące i pyszne połączenie smaków

Owoce, świeże i suszone, często są podstawą wszelkiego rodzaju ciast, keksów i deserów, na przykład lodów. Chętnie pieczemy tarty jabłkowe, śliwkowe czy z mieszanymi owocami – chociażby z figami. Ale w wielu kuchniach dodaje się je także do konkretnych dań – mięs czy ryb, a także sosów. W Irlandii, gdzie bez ziemniaka nie można sobie wyobrazić gotowania, tak właśnie jest, że chętnie na przykład jagnięcinie towarzyszą świeże owoce. Podobne przepisy znajdziemy i we francuskiej kuchni. 

Fot. Marek Brzeziński

Oczywiście suszone śliwki bez pestek, szczególnie te z Agen, uchodzące za najlepsze na świecie, suszone morele, cała gama suszonych orzechów, podobnie jak brzoskwinie czy ananasy z puszki są na francuskim stole częstym towarzyszem, przede wszystkim deserów. Ale też dodaje się je do mięs wszelkiej maści, w tym i do dziczyzny, i do ryb. I dotyczy to także świeżych owoców reklamowanych jako owoce sezonowe. Chociaż przy obecnych możliwościach jagody, maliny i inne pyszności jadamy przez cały rok, także winogrona, z których nie tylko robi się świetną grappę, lecz także doskonałe sosy. 

W Grecji podadzą nam kurczaka w oliwkach nieco podsączonych octem winnym. Nie zabraknie ani cebuli, ani czosnku, ani białego wina. Na Peloponezie przygotowują kurczaka w garnuszku wody, do której dodają przecier pomidorowy. Oczywiście cebula – radość życia – i czosnek – warunek długowieczności. W greckiej tradycji także zaproponują nam kurczaka w jogurcie z oliwkami. Na francuskich Antylach, na Martynice pysznie przygotują Colombo poulet, czyli kurczaka marynowanego w ziołach i przyrządzanego w kurkumie. Dostaniemy tam też kurczaka w starym rumie z ananasem albo na ostro z papryczkami – słodkimi, pikantnymi i bardzo ostrymi. A do tego tymianek na przebłaganie języka. 

Kurczak w lesie 

Udko i skrzydełka, ale może być samo udko – nóżka lub nawet dwie, dobrze jest obrumienić na oleju wymieszanym z masłem i odrobiną ziół – w tym z szałwią. Całe listki szałwii są wyśmienite, gdy je podsmażymy tak na „chipsy” i dodamy do sera camemberta z rusztu. Teraz wkładamy kurczaka do ognioodpornego naczynia. Delikatnie polewamy oliwą – może być z pestek oliwek, układamy na nich odrobinę masła, posypujemy grubą solą morską albo dla odmiany smaku różową himalajską – ale też grubą. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Naczynie z udkami kurczaka wkładamy na pół godziny. Wcześniej układamy na nich po kawałku masła posypanego zmieloną szałwią albo czosnkiem niedźwiedzim. Dolewamy szklankę białego wytrawnego wina. Od czasu do czasu kurczaka polewamy tłuszczem. W czasie gdy on jest w piekarniku, zajmujemy się jagodami. Łyżka miodu posypanego papryką espelette. Rozgrzewamy miód i wrzucamy na niego jagody lub borówki amerykańskie. Szczypta soli. Pieprzu już nie potrzeba, bo jest espelette.

Tymczasem na kolejnej patelni albo we frytkownicy pięknie zarumieniamy frytki. Pamiętajmy, że warto to zrobić minimum dwa razy. A zatem wyjmujemy je z oleju. Odcedzamy i znów buch – do oleju. A teraz na talerzu – frytki, udka kurczaka, może ze dwie oliwki, no i rzecz jasna podsmażane jagody. Możemy ze spokojnym sumieniem kulinarnym sypnąć nieco świeżego tymianku. A do tego pyszne byłoby chardonnay z Langwedocji, białe, wytrawne, lekko schłodzone, ale nie zmrożone. I postscriptum – w identyczny sposób możemy przyrządzić nogę kaczki, a nawet pyszną polędwicę z sarny – w Pirenejach podają ją z żurawinami, a także steki z… antylopy i ze strusia. 

2024-07-21

Marek Brzeziński


Wiadomości
Zmiana marszałków – zmiana podejścia. Okno na media
Andrzej Maślankiewicz
Osobą Roku została… sztuczna inteligencja!
(ANS) Na podst.: ansa.it, ilpost.it, ilfattoquotidiano.it, ilsole24ore.com, corriere.it, sky.it
Nobel w cieniu ucieczki. Dramatyczna historia Maríi Coriny Machado
KK na podst.: BBC, Wall Street Journal, Reuters, VG, New York Times, mundoamerica.com
Choinka i szopka na placu Świętego Piotra. Światło, które nie gaśnie
Agnieszka Nowak-Samengo
Społeczeństwo
Poetka ciszy. Zbyt wczesne pożegnanie Magdy Umer
(KB) na podst.: Viva!, Rzeczpospolita, Culture.pl, Tygodnik Powszechny, ZAiKS, Znak
Gra bez reguł. Między troską a wolnością
Jan Rojewski
Król, który zmienił Polskę. Rozmowa z ELŻBIETĄ CHEREZIŃSKĄ
Jan Rojewski
IKONOWICZ: Ostatnia deska ratunku
Piotr Ikonowicz
Herbatka dla papieża, wódka dla Putina. Kelner z Warsu
Tomasz Barański
Świat/Peryskop
Mińsk uwalnia 123 więźniów politycznych. Zabrakło Andrzeja Poczobuta
JP na podst.: Reuters, PAP, Reform.news, Belsat, The Moscow Times
Wirusolożka boi się zemsty Pekinu. Padło najgroźniejsze oskarżenie XXI wieku
KK na podst.: New York Times, New York Post, CNN, The Washington Post, South China Morning Post
Strajk w Luwrze. Gdy arcydzieła zostają bez opieki
Magda Sawczuk
Trudeau i Perry są razem. Gdy pop spotyka politykę
ANS na podst.: ansa.it, vanityfair.it, gazzetta.it, repubblica.it, lavocedinewyork.com, slastampa.it
Lifestyle/Zdrowie
Delft, miasto Vermeera. Tam kończyła się droga
Patryk K. Urbaniak
Królowe dwie: paryskiej ulicy i biseksualizmu
Leszek Turkiewicz
Jałowe dysputy. Rozmowa z KRZYSZTOFEM ŁANDĄ
Krzysztof Różycki
Niedożywienie w XXI wieku. Problem, który dotyka także bogate kraje
Andrzej Marciniak
Angorka - nie tylko dla dzieci...