Ewa Wachowicz: Szaszłyki indycze z grilla

Kiedy pogoda dopisuje, to chętnie rozpalamy grilla. Warto, ponieważ na ruszt można „wrzucić” niemal wszystko. Dzisiaj podzielę się przepisem na szaszłyki drobiowe z sosami do wyboru: pomarańczowym i klasycznym, a mianowicie czosnkowo-miętowym. 

Fot. A. Chmielowski

Lubię oryginalne smakowe połączenia. Myślę, że drobiowe szaszłyki serwowane z sosem pomarańczowym spełniają takie kryteria. Ci, którzy wolą bardziej klasyczne opcje kulinarne, na pewno skuszą się na sos czosnkowy z dodatkiem mięty. Jak zawsze podkreślam, że kluczem do sukcesu są dobrej jakości produkty spożywcze. Nie chodzi o to, by wydać fortunę na zakupy, ale o to, by zaopatrywać się u sprawdzonych dostawców. 

Co więcej, sam przepis to jedno, a inną sprawą jest sposób, w jaki przygotowujemy potrawę. W zależności od sposobu wykonania danie może smakować inaczej. Znaczenie ma też to, na jakim grillu przygotowujemy posiłek. Można go zrobić na ruszcie gazowym, węglu drzewnym, patelni grillowej bądź na żywym ogniu. Opcji jest sporo. Jeśli macie taką możliwość, to zachęcam do ostatniego sposobu. 

Osobiście uwielbiam indyka, bo jest delikatny, soczysty i łatwo chłonie smaki z marynaty. Jeśli chodzi o sos pomarańczowy, to zapewniam was, że połączenie drobiu z nutą słodkości i delikatną kwasowością pomarańczy to coś, co naprawdę robi wrażenie na kubkach smakowych. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty i nie boicie się wyjść poza schematy, ten sos na pewno przypadnie wam do gustu. Z kolei dla fanów bardziej tradycyjnych smaków przygotowałam coś równie pysznego – sos czosnkowo- miętowy. Czosnek w duecie z miętą to klasyk, który nigdy nie zawodzi. Ten sos to gwarancja, że szaszłyki będą dla każdego, kto ceni sobie wyraziste i świeże smaki. Sami zdecydujcie! Poniżej wspomniane receptury. 

Składniki: 

• filet z piersi indyka 

• sól 

• pieprz 

• tymianek 

• 2 pomarańcze 

• oliwa 

Dodatkowo: 

• patyczki do szaszłyków 

Sos pomarańczowy: 

• 3 pomarańcze 

• łyżka masła 

• 1 szklanki mleczka kokosowego 

• szczypta gałki muszkatołowej 

Sos czosnkowo-miętowy: 

• 330 g jogurtu greckiego 

• 2 ząbki czosnku 

• kilkanaście listków mięty 

• sól, pieprz 

Przygotowanie: 

1. Pierś indyka pokroić w paski. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Wlać sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i oliwę. Zamknąć i co najmniej na godzinę schować do lodówki. 

2. Przygotować sos pomarańczowy. Z pomarańczy wyciąć filety, z resztek wycisnąć sok. W garnku roztopić masło, dodać owoce wraz z sokiem. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Zagotować. Wlać mleczko i zredukować. 

3. Przygotować sos czosnkowo-miętowy. Do jogurtu dodać przeciśnięty czosnek i drobno posiekaną miętę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wymieszać.

4. Zamarynowane mięso nadziać na namoczone patyczki do szaszłyków i upiec na grillu. W trakcie pieczenia posmarować marynatą. Podawać z sosami. 

2024-09-01

Ewa Wachowicz