Ziemniaki to jedne z najpopularniejszych produktów w polskiej kuchni. Można z nich zrobić przeróżne dania, między innymi kluski śląskie, kotlety albo zapiekanki. Oczywiście najczęściej traktujemy je jako dodatek do obiadu i serwujemy w różnych formach. Ziemniaki gotowane, purée lub frytki – to tylko niektóre z nich. Zwykle przygotowujemy ich więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Zwróćmy jednak uwagę, żeby zachować resztki i wykorzystać w celu prawdziwego kulinarnego recyklingu! Gotowane ziemniaki to gotowy produkt do ponownego wykorzystania. Pamiętam czas, kiedy moja córka była małą dziewczynką i jadła tylko niektóre potrawy. Na szczęście bardzo lubiła ziemniaki. Zwykłam więc przygotowywać sznycle ziemniaczane, a w środku „przemycałam” rybę, za którą Ola nie przepadała. Często słyszę opinie, że ziemniaki są niezdrowe i kaloryczne. Nie zgadzam się z tym. Jedzone w rozsądnych ilościach są doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety. Ziemniaki to doskonałe źródło białka, witamin i minerałów.
Dzisiejszą propozycją będą wyżej wspomniane kotlety ziemniaczane z oryginalnym nadzieniem – kaszanką. Można podawać je z dowolną surówką, kiszoną kapustą lub ogórkami kiszonymi, ale dobrze też wzbogacić je o jajko poszetowe. Jak je przygotować? Do gotującej się wody wlać ocet (dwie łyżki 10-proc. octu spirytusowego na litr wody) i zostawić na małym ogniu. Do miski wbić jajko. Mieszając łyżką wodę w garnku, zrobić wir i na jego środek wlać jajko. Gotować około dwóch minut (każde osobno), tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Ugotowane jajko wyciągnąć, zanurzyć w wodzie (zmyć ocet) i osuszyć na ręczniku papierowym.
Moi drodzy, zawsze będę zwracała uwagę na to, by nie marnować żywności. Zwłaszcza że z resztek można przyrządzić wiele smacznych potraw. Szczerze wierzę i mam nadzieję, że wykorzystacie poniższy przepis i podzielicie się nim z bliskimi.
Składniki:
• 1 kg gotowanych ziemniaków
• 1 szklanki mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• sól
• 1 mała cebula
• 1 łyżeczka masła klarowanego
• 300 g kaszanki
• pieprz
• jajko do panierowania
• płatki kukurydziane lub bułka tarta
• masło klarowane do smażenia
Do podania:
• jajka poszetowe
• ogórki kiszone
Przygotowanie:
1. Masło klarowane rozgrzać na patelni i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać kaszankę i dobrze podsmażyć. W razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dokładnie wyrobić. Uformować kotlety, wkładając do środka trochę kaszanki (najlepiej wziąć porcję masy, rozpłaszczyć, nałożyć farsz, przykryć drugim kawałkiem i skleić).
3. Opanierować w jajku i bułce tartej lub w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Usmażyć na klarowanym maśle.
4. Podawać z jajkiem poszetowym i ogórkiem kiszonym.