Kuchnia francuska na walentynki. Zmysłowa kuchnia i jej dobrocie

Francuzi i Francuzki często mówią o romantycznej kolacji. Nie różni się ona specjalnie od tej, jaką znamy w Polsce. Pięknie nakryty stół. Wykwintna zastawa. Świece, a na półmiskach dopracowane w każdym szczególe dania. Okazją do takich romantycznych chwil może być rocznica ślubu, ale i oczywiście walentynki. Nad Sekwaną i Rodanem podaje się wiele przepisów tzw. zmysłowej kuchni miłosnej. Tutaj od zawsze to uczucie między dwoma kochającymi się osobami łączono z rozkoszami podniebienia. 

Fot. Marek Brzeziński

Taki klasyczny posiłek składa się z „szalonej” lub, parafrazując to, obfitej sałatki. Ogon gotowanego w ziołach homara obieramy z jego pancerza i kroimy w plasterki. Sporej grubości. Podobnie postępujemy z gęsimi wątróbkami nadziewanymi truflami. Przygotowujemy vinaigrette – musztardę mieszamy z octem sherry, dodajemy sól, pieprz, oliwę z oliwek i olej z orzeszków arachidowych. Mieszamy całość bardzo starannie, dodając na końcu bukiet posiekanych ziół. Całość układamy na dnie ozdobnego talerza, a na to wędruje homar z gęsimi wątróbkami. No i przystawka do naszego romantycznego posiłku gotowa. A na główne danie podamy delikatną cielęcinę w smardzach. W kieliszkach będzie się perlił szampan. Tego trunku nie może zabraknąć ani na wykwintnym stole w romantycznym stylu, ani na naszej zmysłowej kolacji. 

Entrées, czyli właśnie przystawki 

Wśród nich na talerzach królują owoce morza i ryby. A zatem czerwienią rzuca się w oczy tuńczyk w świeżo utartym imbirze lub w soi i w świeżej kolendrze. Sałatka z omułków w ziołach, krab w guacamole czy ostrygi z basenu Arcachon, z cypla Cap Ferret (francuski Hel, tylko szerszy), owijane wędzoną szynką bajońską, posypane papryką espelette i na dwie minuty wsadzone do rozgrzanego piekarnika. Zderzenie smaku ostryg, nawiasem mówiąc od stuleci uchodzących podobnie jak imbir za afrodyzjak, z zapachem i smakiem wędzonej szynki powoduje niesamowite doznania kulinarne. To wynalazek Basków, którzy są także autorami potrawy z kraba z białym serem, musztardą, sporym kieliszkiem madery i z espelette. Jak widać, możliwości ciekawych przystawek istnieją. Jedną z nich za chwilę przyrządzimy, ale najpierw kilka słów o głównych daniach. Nazwa jednego z nich mówi wszystko – to kurczak Kamasutra. Czego w tej potrawie nie ma, oprócz tytułowych nóżek kurczaka! Jest świeży imbir, o którego zmysłowych zaletach wspominaliśmy powyżej, kolendra w proszku, niezwykle ostry pieprz cayenne (też ponoć afrodyzjak, jak wszystkie ostre przyprawy), kardamon i dwa ząbki czosnku. Inny sposób na kurczaka to tajine tysiąca i jednej nocy z zielonymi oliwkami, kurkumą i kolendrą. Wiele mówi też nazwa kolejnej potrawy – oto łosoś pokusa. Przyrządza się go w occie z białego wina, z odrobiną cukru, szalotką, świeżym imbirem, tak zwaną gwiazdką anyżową, goździkami, ostrym pieprzem z Jamajki i aromatycznym syczuańskim. Jagnięcina kochanków czy szczypce homara po bretońsku dopełniają walentynkowego menu. 

A zatem obieramy z pancerzyków gambasy, duże krewetki nazywane w Polsce tygrysimi, i kroimy je na cztery kawałki, które zarumieniamy na patelni z olejem. Obieramy ananasa, kroimy na małe kawałki równe wielkością krewetkom i dorzucamy je na patelnię. Stołowa łyżka curry. Łyżeczka karmelu. Szklanka białego wina. 10 minut w piekarniku. 240 stopni Celsjusza. Na talerzu dodajemy dwa plasterki limonki i resztę karmelu. Do tego w kieliszku bąbelki szampana. Wytrawny Moët et Chandon. Wielki mag sztuki kulinarnej Paul Bocuse mawiał: „Nie będzie dobrej kuchni, jeśli weźmiemy się do tego bez miłości”. 

2024-02-12

Marek Brzeziński


Wiadomości
Nie słychać w Moskwie kurantów [REPORTAŻ ANGORY]
Wojciech Barczak
Albo my ich, albo oni nas. Rozmowa z prof. RYSZARDEM PIOTROWSKIM
Krzysztof Różycki
Ta uczelnia współpracowała z Collegium Humanum. Obiecuje „Doktorat w 100 dni”.
Beata Dżon-Ozimek
Społeczeństwo
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Śmierć z narkotykami w tle
Michał Fajbusiewicz
Dziennikarstwo a sztuczna inteligencja. Czy mamy się czego obawiać?
Marek Palczewski
Tata bez zobowiązań. Na niektórych alimenciarzy nie ma sposobu
E.W. na podst.: Małgorzata Święchowicz, „Zadłużeni u dzieci”, „Newsweek” nr 35
Igrzyska paralimpijskie. Zachwycające otwarcie i wielkie nadzieje
MS, FLORENCE VIERRON LÉNA LUTAUD ARIANE BAVELIER © Figaro Syndication 2024
Świat/Peryskop
Nieustępliwa irańska opozycja działa od ponad dekady w okolicach Tirany
PKU, MATTHIAS RÜB © FAZ 2024
Gwinea Równikowa. Syn prezydenta prowadzi skandalicznie luksusowe życie
MS, TANGUY BERTHEMET © Figaro Syndication 2024
5 najbardziej zagrożonych miejsc z listy światowego dziedzictwa UNESCO
AS na podst.: dailymail.co.uk, geographical.co.uk
Hymny narodów świata: Baleary
Henryk Martenka
To musisz zobaczyć na Sycylii. Przyroda, zabytki i kuchnia
Wojciech Nawrocki
Lifestyle/Zdrowie
Wcale nie „z niczego”. Miłość a ludzki mózg
Na podst. tekstu Dominiki Tworek
81. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji. Gwiazdy i słoń na plakacie
ANS
„Harry Potter”, czyli Książka, która zmieniła oblicze literatury
(MS) ALICE DEVELEY MADELEINE METEYER
Angorka