R E K L A M A
R E K L A M A

Zakaz sprzedaży muchomorów. Przeciwdziałanie niezdrowej modzie

Rozmowa z prof. dr hab. Bożeną Muszyńską z Katedry Biotechnologii Roślin i Grzybów Leczniczych Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Fot. Pixabay

– W listopadzie wchodzi w życie zakaz sprzedaży muchomorów czerwonych. To dobra decyzja? 

– Mniej więcej od początku pandemii zwracałam uwagę na niebezpieczną modę związaną z tym grzybem. Zapoczątkowały ją w internecie dwie dziewczyny, wokół których szybko powstała swoista sekta zachwalająca „zalety” muchomora czerwonego. Jestem jedną z osób odpowiedzialnych za stworzenie listy grzybów dopuszczonych do obrotu. I nie ma na niej muchomora czerwonego, bo jest on trujący. 

– Mamy chyba jednak do czynienia z pewnego rodzaju schizofrenią. Z jednej strony Główny Inspektorat Sanitarny wprowadza wspomniany zakaz, a z drugiej strony szef tej instytucji twierdzi – jak podała Interia – że grzyb ten w stanie surowym jest wprawdzie szkodliwy dla człowieka, ale po ugotowaniu lub usmażeniu jest jadalny i smaczny. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-11-02

A.M.