R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Lemoniada miętowo-ogórkowa

Zawsze, a szczególnie latem, staram się dbać o nawodnienie. Najlepiej sprawdza się zwykła woda – z dodatkiem cytryny, mięty albo ogórka. Zdarza się jednak, że mam ochotę na coś słodszego. Zamiast sięgać po sklepowe napoje, wolę zrobić własny – prosty, orzeźwiający i z naturalnych składników. Taka właśnie jest lemoniada ogórkowa z dodatkiem domowego syropu miętowego. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem. 

Fot. archiwum domowe

W moim ogrodzie rosną różne odmiany mięty – pieprzowa, jabłkowa, cytrynowa. Regularnie ją ścinam i wykorzystuję na bieżąco: do deserów, lodów, herbaty, a ostatnio najchętniej do syropu miętowego. Taki syrop to świetna baza do domowych napojów, zwłaszcza lemoniady ogórkowej, która stała się moim letnim hitem. W Polsce mięta była znana od wieków – używano jej kulinarnie, ale też jako naturalny lek i środek odstraszający owady. Jej intensywny, chłodzący aromat działa nie tylko na zmysły, ale naprawdę pomaga przetrwać upały. Domowa lemoniada z dodatkiem mięty to dla mnie najprostszy sposób na orzeźwienie.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-07-31

Ewa Wachowicz