Chłodniejsze miesiące roku sprzyjają pogorszeniu samopoczucia, co wiąże się z krótszym dniem i ograniczoną możliwością ekspozycji na słońcu. Niestety duża część społeczeństwa w zimowych miesiącach wychodzi do pracy, gdy jest jeszcze ciemno, i wraca, gdy również jest już ciemno. Taki brak możliwości korzystania z naturalnego światła wpływa nie tylko na nasz humor, ale także na zdrowie fizyczne i psychiczne. Na domiar złego w omawianym okresie utrudniony jest dostęp do świeżych warzyw i owoców, które zastępowane są niezdrowymi przekąskami, a tym samym pustymi kaloriami. Wszystkie te czynniki mogą powodować duże braki żywieniowe w organizmie oraz hipowitaminozę.
Witaminy są związkami egzogennymi, czyli takimi, których potrzebuje organizm, lecz sam nie jest w stanie ich wyprodukować. Z tego względu możliwe jest niedostarczanie odpowiednich ilości witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Oczywiście nie zawsze wina leży po naszej stronie, ponieważ hipowitaminoza może wynikać niekiedy z innych chorób, które zaburzają wchłanianie i przyswajanie witamin.
Objawy niedoborów witamin
Poniżej przedstawione są najważniejsze objawy, które najczęściej pojawiają się przy niedoborach poszczególnych witamin. Pamiętajmy, że niedobór jednej witaminy może odpowiadać za wiele różnych objawów, dlatego każde niepokojące sygnały powinniśmy omówić z lekarzem.
Niedobór witaminy A – zaburzenie widzenia, suchość skóry;
Niedobór witaminy B12 – anemia, osłabienie, bladość skóry;
Niedobór witaminy C – zmniejszona odporność, częstsze infekcje;
Niedobór witaminy D – bóle kości i mięśni;
Niedobór witaminy E – rozdrażnienie, kłopoty z koncentracją.
Zdrowe odżywianie jest możliwe przez cały rok
By nie dopuścić do powstania niedoborów w naszych organizmach, ważna jest zdrowa i zrównoważona dieta oraz, jeśli jest taka potrzeba, odpowiednia suplementacja. W zimniejszych miesiącach na półkach sklepowych brakuje warzyw i owoców wprost z polskich pól i sadów, jednak dobrym rozwiązaniem jest sięganie po mrożonki i przetwory. Te pierwsze w wyobrażeniach niektórych osób nie cieszą się dobrą opinią, jednak nic bardziej mylnego – warzywa i owoce użyte do mrożonek niekiedy mogą posiadać nawet większe ilości witamin, ponieważ zostają zbierane w najlepszych dla siebie sezonach. Należy również pamiętać, że świeże marchewki, kapusta, buraki, jabłka i papryka są bardzo wartościowe praktycznie przez cały rok.
Nie zapominajmy też o innych produktach spożywczych, ponieważ nie tylko te rosnące posiadają dużo witamin. Pieczywo, kasza, makaron, mięso, nabiał – tutaj też znajdziemy witaminy i inne wartościowe składniki.
Zobacz także: