R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Grzybowa z jajkiem w koszulce

Jesienią w mojej kuchni nie może zabraknąć potraw z leśnych grzybów. Tym bardziej że zazwyczaj zbieram je sama, ponieważ taki sposób spędzania czasu jest dla mnie niesamowitą odskocznią od szybkiego życia w mieście. Dzisiaj podzielę się recepturą na zupę grzybową z jajkiem poszetowym. 

Fot. Archiwum domowe

Kiedy wyjeżdżam do Zawoi, to obowiązkowo (w sezonie) wybieram się do lasu. W mojej rodzinie zdecydowana większość osób uwielbia zbierać grzyby. Grzybobranie to świetna zabawa i okazja, by spędzić czas z rodziną. O tej porze roku w moim koszyku lądują najróżniejsze okazy: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki czy rydze. Po powrocie do domu w pierwszej kolejności upewniam się, że wszystkie są jadalne. Te, co do których mam nawet najmniejsze wątpliwości, odrzucam. W następnym etapie segreguję grzyby na małe i duże w podziale na gatunki. Postępuję tak, ponieważ do marynowania najlepiej nadają się małe prawdziwki, rydze i maślaki. Z większych borowików i podgrzybków przygotowuję sosy albo zupy. Aromatyczna zupa z tych skarbów lasu to prawdziwy znak jesieni. Co prawda można ją ugotować podczas innych pór roku, jednak nigdy nie będzie tak smaczna jak teraz. 

Zupa, której przepisem dzisiaj się dzielę, najlepiej smakuje z jajkiem poszetowym. Podpowiem, w jaki sposób je przygotować. Do gotującej się wody wlać ocet (dwie łyżki 10-procentowego octu spirytusowego na litr wody) i zostawić na małym ogniu. Do miski wbić jajko. Łyżką, mieszając wodę w garnku, zrobić wir i na jego środek wbić jajko. Gotować przez dwie minuty (każde osobno), tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Tak przygotowane jajka doskonale smakują też solo albo podawane z sosem holenderskim, awokado i łososiem. Niemniej dzisiaj w pierwszym rzędzie zupa grzybowa. Poniżej niezbędne składniki oraz opis przygotowania. 

Składniki:

• ½ kg leśnych grzybów
• 3 ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 cebula
• szczypta gałki muszkatołowej
• kieliszek białego wytrawnego wina
• 1½ l wywaru drobiowego lub jarzynowego
• sól
• pieprz
• 200 ml śmietany 30-proc.

Do podania:

• jajka w koszulkach (poszetowe)

Przygotowanie:

1. W garnku roztopić masło. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i lekko zeszklić.
2. Dorzucić oczyszczone i pokrojone grzyby. Po chwili smażenia wlać wino. Alkohol odparuje, a smak pozostanie.
3. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem, zalać gorącym wywarem drobiowym. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie zmiksować.
4. Zupę zabielić śmietanką (wcześniej ją hartując) i doprawić do smaku.
5. Podawać z jajkiem poszetowym.

2023-10-02

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Zdobyć PAST-ę, czyli nasze DNA. Rozmowa z MARKIEM MILLEREM
Tomasz Barański
Czarno na białym. Jak powinniśmy oceniać Walusia?
Krzysztof Różycki
Andrzej Duda będzie pracować w MKOI i zajmie się sportem?
Zebrał: WA
Pokojowa Nagroda Nobla i antynuklearni wojownicy uderzają w Putina
EW na podst.: The Asahi Shimbun, The Japan Times
Sprawa TVN i Polsatu. Czy na pewno chodzi o ochronę przed rosyjskimi oligarchami?
Marek Palczewski
Społeczeństwo
Sigma. Rozmowa z ANNĄ WILECZEK
Tomasz Zimoch
Poradnik na czas wojny. To powinieneś wiedzieć
Wybrała i tłum. EW Na podst. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – Rządowej Agencji do Spraw Sytuacji Kryzysowych
Szkoła do wynajęcia. To odpowiedź na kryzys kadrowy
E.W. na podst.: Aleksandra Pezda. „Belfer do wzięcia”. „Newsweek” nr 50/2024
„W pustyni i w puszczy” ma już 50 lat
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Świat/Peryskop
Bożonarodzeniowy plac Świątego Piotra i 100 szopek w Watykanie
ANS na podst. vaticannews.va, ansa.it, rainews.it, sky.it, romatoday.it, ilpost.it
Rosjanie wywożą ukraińskie dzieci i przekazują rodzinom zastępczym
CEZ na podst.: 24tv.ua, newsonline.ua, currenttime.tv
Zmiany w Syrii. Obaliliśmy reżim!
(EW) Na podst.: CNN, BBC, Al Jazeera, Komsomolskaja Prawda
Francja. François Bayrou nowym premierem
(MS) LORIS BOICHOT © Figaro Syndication 2024
Wielkie otwarcie Notre-Dame de Paris. „Organy, obudźcie się!”
Magda Sawczuk
Lifestyle/Zdrowie
Godot de Mauroy. Twórczość Samuela Becketta
Leszek Turkiewicz
Angorka