R E K L A M A
R E K L A M A

Zachowaj zdrowie zimą. Musisz pamiętać o tych 4 punktach

Nie ulega wątpliwości, że zimą stajemy się mniej aktywni fizycznie, przez co mamy też mniejsze zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też trochę nasza dieta, ponieważ mamy gorszy dostęp do świeżych owoców i warzyw. 

Fot. Pixabay

To wszystko stanowi spore wyzwanie dla naszego zdrowia i odporności, która w okresie zimowym częściej musi zmagać się z różnego rodzaju infekcjami. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie pewnych zasad. Według specjalistów Narodowego Funduszu Zdrowia szczególnie zimą powinniśmy dbać o: 

• prawidłową, zbilansowaną dietę; 

• codzienną aktywność fizyczną (niezależnie od pogody); 

• relaks i odpowiednią ilość snu; 

• odpowiedni ubiór w czasie przebywania na zewnątrz. 

Musimy dopasować się do pory roku

Takie postępowanie może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania. Posiłki jedzone zimą powinny zapewniać energię adekwatną do naszej aktywności fizycznej. Ważne jest spożywanie ciepłych, rozgrzewających dań. Planując codzienną dietę, warto kierować się zasadami „talerza zdrowego żywienia”. Zgodnie z nimi połowę naszych posiłków mają stanowić warzywa i owoce, z przewagą tych pierwszych. Najczęściej sięgamy po warzywa korzeniowe, takie jak: marchew, buraki, seler oraz pietruszka, ale nie należy zapominać też o tych, które wzmacniają naszą odporność. Przykładem mogą być czosnek, cebula i por. Świetną propozycją jest wykorzystywanie mrożonek. Są one przygotowywane w szczycie sezonu, gdy owoce i warzywa są dojrzałe, świeże i zawierają najwięcej wartości odżywczych. 

Jedną czwartą posiłków powinny stanowić produkty będące źródłem białka. Podobnie wygląda sprawa z produktami zbożowymi, pełnoziarnistymi. Dodatkiem mogą być tłuszcze roślinne, ale głównie te rodzimego pochodzenia. Dietetycy namawiają też do sięgania po różne przyprawy, zwłaszcza te, które dają przyjemne uczucie ciepła. Chodzi tu głównie o goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, chili, imbir, curry oraz pieprz. Zimą nie wolno zapominać o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Poza wodą świetną propozycją mogą być ciepłe napary z lipy, bzu czy ziół. Konieczne jest też spożywanie produktów będących dobrym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. To głównie morskie ryby, takie jak choćby łosoś czy śledź. 

Wskazana jest też suplementacja witaminy D, ale warto to skonsultować z lekarzem. 

2024-01-15

Andrzej Marciniak


Wiadomości
Zdobyć PAST-ę, czyli nasze DNA. Rozmowa z MARKIEM MILLEREM
Tomasz Barański
Czarno na białym. Jak powinniśmy oceniać Walusia?
Krzysztof Różycki
Andrzej Duda będzie pracować w MKOI i zajmie się sportem?
Zebrał: WA
Pokojowa Nagroda Nobla i antynuklearni wojownicy uderzają w Putina
EW na podst.: The Asahi Shimbun, The Japan Times
Sprawa TVN i Polsatu. Czy na pewno chodzi o ochronę przed rosyjskimi oligarchami?
Marek Palczewski
Społeczeństwo
Sigma. Rozmowa z ANNĄ WILECZEK
Tomasz Zimoch
Poradnik na czas wojny. To powinieneś wiedzieć
Wybrała i tłum. EW Na podst. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – Rządowej Agencji do Spraw Sytuacji Kryzysowych
Szkoła do wynajęcia. To odpowiedź na kryzys kadrowy
E.W. na podst.: Aleksandra Pezda. „Belfer do wzięcia”. „Newsweek” nr 50/2024
„W pustyni i w puszczy” ma już 50 lat
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Świat/Peryskop
Bożonarodzeniowy plac Świątego Piotra i 100 szopek w Watykanie
ANS na podst. vaticannews.va, ansa.it, rainews.it, sky.it, romatoday.it, ilpost.it
Rosjanie wywożą ukraińskie dzieci i przekazują rodzinom zastępczym
CEZ na podst.: 24tv.ua, newsonline.ua, currenttime.tv
Zmiany w Syrii. Obaliliśmy reżim!
(EW) Na podst.: CNN, BBC, Al Jazeera, Komsomolskaja Prawda
Francja. François Bayrou nowym premierem
(MS) LORIS BOICHOT © Figaro Syndication 2024
Wielkie otwarcie Notre-Dame de Paris. „Organy, obudźcie się!”
Magda Sawczuk
Lifestyle/Zdrowie
Godot de Mauroy. Twórczość Samuela Becketta
Leszek Turkiewicz
Angorka