R E K L A M A
R E K L A M A

Spółka Miodziarze. Przedsiębiorstwo, które kocha pszczoły

Karierę Arkadiusza Sadowskiego wytyczyło jedno zdarzenie – chciał zarobić na wakacje, więc zatrudnił się w pasiece.

Fot. YouTube

– Oprócz pieniędzy po wakacjach została mi miłość do pszczół. W 2009 roku sam zaczął je hodować. Na zakup uli pożyczył pieniądze od brata, na zakup działki – od rodziców. Na początku traktował pszczelarstwo jako hobby. Dziewięć lat później zwerbował do współpracy przyjaciół – Jakuba WilgosiewiczaTomasza Barskiego, Łukasza Michalaka.

Utworzyli spółkę Miodziarze, po czym uznali, że muszą się jakoś odróżnić od innych producentów. – Zaczęliśmy robić eksperymenty. – Mieszaliśmy np. malinę, czerwoną porzeczkę, kakao lub cynamon z miodem i sprawdzaliśmy, jak to smakuje. To się spodobało klientom. Poszliśmy więc dalej: miody pitne – nie robimy ich sami, ale sami stworzyliśmy recepturę. Są oczywiście unikatowe, z dodatkiem owocowym. Ponadto pasty orzechowe, soki i konfitury, zakwasy, oleje, octy. Naszym hitem są oksymele (mieszanki octu i miodu). Znakomicie się sprzedają. Dzisiaj są właścicielami marek: Pasieki Rodziny Sadowskich, Manufaktura Rodziny Sadowskich i Miodziś, którą sygnowane są wyroby dla dzieci. Robią prawdziwe delicje, a Sadowski osobiście je testuje. – Wychodzę z założenia, że jak coś mi nie smakuje, to nie chcę tego w moim sklepie.

Nową branżą rozwijaną przez Miodziarzy są suplementy diety – również apetyczne, choćby kolagen z miodem i owocami. Zwykle praca przy miodach jest sezonowa, ale harmonogram tej firmy nie przewiduje przestojów. Jesienią, zimą i wczesną wiosną stawia na sprzedaż okolicznościową. Miody to świetny prezent na Boże Narodzenie, walentynki, Dzień Babci czy Wielkanoc. Pracownicy spółki, wszyscy zatrudnieni na etat, jak podkreśla Sadowski, potrafią robić miody i je sprzedawać. – To osoby odznaczające się wielozadaniowością (…). U nas praca wre jak w ulu przez 12 miesięcy w roku. Miodziarze sami swoje produkty pakują, biorąc przykład z pszczół.

– Skompletowane zamówienia trafiają do ekologicznych kartonów z tekturowymi wkładkami rozdzielającymi słoiki. Wkładki te mają strukturę heksagonu i stanowią doskonałe zabezpieczenie dla szklanych opakowań w podróży. To nie przypadek – okazuje się, że pszczoły wymyśliły sobie sześciokąt foremny jako najbardziej trwałą konstrukcję. Na pytanie, co jest najważniejsze w biznesie, Sadowski odpowiada: – Ludzie (…). Trzeba mieć ludzi, którym się ufa i dostrzegać różne ich talenty. 

2023-10-09

E.W. na podst. Puls Biznesu pb.pl


Wiadomości
Zdobyć PAST-ę, czyli nasze DNA. Rozmowa z MARKIEM MILLEREM
Tomasz Barański
Czarno na białym. Jak powinniśmy oceniać Walusia?
Krzysztof Różycki
Andrzej Duda będzie pracować w MKOI i zajmie się sportem?
Zebrał: WA
Pokojowa Nagroda Nobla i antynuklearni wojownicy uderzają w Putina
EW na podst.: The Asahi Shimbun, The Japan Times
Sprawa TVN i Polsatu. Czy na pewno chodzi o ochronę przed rosyjskimi oligarchami?
Marek Palczewski
Społeczeństwo
Sigma. Rozmowa z ANNĄ WILECZEK
Tomasz Zimoch
Poradnik na czas wojny. To powinieneś wiedzieć
Wybrała i tłum. EW Na podst. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap – Rządowej Agencji do Spraw Sytuacji Kryzysowych
Szkoła do wynajęcia. To odpowiedź na kryzys kadrowy
E.W. na podst.: Aleksandra Pezda. „Belfer do wzięcia”. „Newsweek” nr 50/2024
„W pustyni i w puszczy” ma już 50 lat
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Świat/Peryskop
Bożonarodzeniowy plac Świątego Piotra i 100 szopek w Watykanie
ANS na podst. vaticannews.va, ansa.it, rainews.it, sky.it, romatoday.it, ilpost.it
Rosjanie wywożą ukraińskie dzieci i przekazują rodzinom zastępczym
CEZ na podst.: 24tv.ua, newsonline.ua, currenttime.tv
Zmiany w Syrii. Obaliliśmy reżim!
(EW) Na podst.: CNN, BBC, Al Jazeera, Komsomolskaja Prawda
Francja. François Bayrou nowym premierem
(MS) LORIS BOICHOT © Figaro Syndication 2024
Wielkie otwarcie Notre-Dame de Paris. „Organy, obudźcie się!”
Magda Sawczuk
Lifestyle/Zdrowie
Godot de Mauroy. Twórczość Samuela Becketta
Leszek Turkiewicz
Angorka