R E K L A M A
R E K L A M A

Kogut w winie. Klasyczne danie kuchni francuskiej

„Coq au vin”, to chyba jedna z najsłynniejszych potraw w kuchni francuskiej. Dodajmy do tego – królewska. A dlaczego, to już za chwilę pośpieszymy z wyjaśnieniem. Ale wcześniej o tym, jak mówią Francuzi, „najbardziej charakterystycznym dla ich kuchni daniu”. 

Fot. Flickr

Klasyczny przepis nakazuje pocięcie kurczaka na kawałki i zamarynowanie go w winie z warzywami – cebulą, czosnkiem, marchwią, selerem. Potem dolewa się sporo czerwonego wina i pruży na wolnym ogniu. Białe wino też może być. A jakże. W innych przepisach tylko taki kolor. Dodajemy bukiet garni, boczek, pieczarki i znów warzywa, wśród których cebula i pomidory grają główne role. To przepis z Owernii, krainy wulkanów, z Burgundii, z rejonu Dijon, krainy musztardy, ale także z Alzacji i z Szampanii, jednym słowem: środkowa i wschodnia Francja. Według legendy danie to wywodzi się z czasów Juliusza Cezara, który miał je poznać podczas okupacji Owernii. Inne źródła podają, że „coq au vin” pochodzi z czasów Henryka IV. A co do wina, to klasycy tego dania zalecają jednak białe – alzacki riesling.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-11-16

Marek Brzeziński