R E K L A M A
R E K L A M A

Przy francuskim świątecznym stole. Klasyka i nowoczesne pomysły

W kwestii nakrycia panuje pełna dowolność – kolory i pomysły gospodarza mogą być naprawdę różne. Zaskoczyć potrafią natomiast nowe, czasem bardzo oryginalne potrawy. Oczywiście klasyka wciąż obowiązuje. Francuzki i Francuzi są tak przywiązani do swoich świątecznych dań jak my do karpia, choć nie stronią od kulinarnych nowinek. 

Fot. Pixabay

Oto klasyka. To kontekst ogólnofrancuski, gdyż w kuchniach regionalnych istnieją różne ciekawe, ale kompletnie nieznane w innych zakątkach kraju rodzaje dań. Przykładem Prowansja. Tamtejsze święta mają zupełnie inny przebieg niż w pozostałych regionach Francji. Począwszy od nakrywania do stołu, a skończywszy na liczbie dań, kolejności ich podawania i na różnorodności deserów. Osobny rozdział to santony, czyli małe figurynki z gliny, bardzo kolorowe, ręcznie malowane, przedstawiające postacie z prowansalskiej rzeczywistości – rybaka, sprzedawczynię warzyw czy kwiatów, młynarza albo piekarza. Są one nieodzownym elementem prowansalskiej szopki. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-12-25

Marek Brzeziński