Jak tylko pozwala mi na to czas, sama piekę chleb. Ostatnio robię go na bazie mąki orkiszowej. Jest dostępna już nie tylko w sklepach ekologicznych, ale też w zwykłych spożywczakach. Wiadomo, że jak świeże, domowej roboty pieczywo, to do niego koniecznie masełko albo smakowita pasta.
Zanim jednak podzielę się recepturami na wspomniane pasty, to podpowiem, jak w prosty sposób można samodzielnie zrobić masło. Jakiś czas temu w naszym kraju roboty czy też miksery nie były powszechnie dostępne. Wykonanie masła było więc pracochłonnym procesem i robiło się je w specjalnie do tego przeznaczonych maselnicach. Obecnie, dzięki robotowi, trwa to dosłownie kilka minut. Kluczowe w tym procesie jest jednak zaopatrzenie się w dobrą, wysokoprocentową śmietanę bez jakichkolwiek dodatków, które przedłużałyby jej trwałość lub sztucznie ją „uszlachetniały”. Bez problemu dostaniecie taki produkt. Pół litra śmietany należy wlać do miksera i miksować mniej więcej przez trzy minuty – do momentu pojawienia się grudek masła. Zawartość miksera należy następnie wylać do miski i ręcznie lub za pomocą drewnianej łyżki skleić ze sobą bryłki masła. Powstały płyn, maślanka, sprawdzi się jako napój na letnie dni albo jako dodatek do zup. Świeżo wypieczony chleb z domowej roboty masłem smakuje doskonale! Osobiście jego smak przywodzi mi na myśl mój rodzinny dom. Dzisiaj jednak obiecałam podzielić się przepisami na pasty. Podaję zatem dwie receptury.
Pasta jajeczna
Składniki:
• 6 jajek na twardo
• cebula
• łyżka musztardy
• 4 łyżki majonezu
• pęczek szczypiorku
• sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jajka ugotować, obrać.
2. Do miksera wrzucić obraną i przekrojoną na pół cebulę, zmiksować. Dołożyć jajka i ponownie zmiksować.
3. Masę cebulowo-jajeczną przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez i dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
4. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Pasta serowa
Składniki: • 250 g białego sera
• 4 rzodkiewki
• 4 łyżki kwaśnej śmietany
• ząbek czosnku
• szczypta ostrej papryki
• 1 łyżeczki słodkiej papryki
• sól
• pieprz
Przygotowanie:
1. Ser rozdrobnić widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie papryki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
2. Dorzucić pokrojoną w słupki rzodkiewkę (można ją też pociąć na plasterki i położyć na kanapce z serową pastą).