R E K L A M A
R E K L A M A

Duńska rewolucja pełnoziarnista. Może zwalczyć otyłość

Czy to możliwe, aby społeczeństwo było zdrowsze dzięki kromce chleba żytniego? Zdecydowanie tak!

Fot. PxHere

Odkąd Duńczycy do swojego codziennego jadłospisu wprowadzili produkty pełnoziarniste, czują się lżejsi i pełni wigoru. Lunchtime w Kopenhadze. Miejsce jest pełne, a personel omawia z klientami menu. Czy chcielibyśmy wolno pieczoną wieprzowinę z jęczmieniem perłowym i grzybami? A może mamy chęć na żytnie naleśniki z łososiem, serkiem śmietankowym i awokado albo na tatara z buraków z chrzanem i żytnimi grzankami oraz sałatkę z orkiszu?

To nie jadłospis trzygwiazdkowej restauracji Michelin, tylko zwykłej stołówki pracowniczej. Szefowie tej kuchni każdego dnia karmią 900 pracowników DSB – Duńskich Kolei Państwowych. Dania oprócz tego, że smakują świetnie, zawierają fuldkorn, czyli właśnie pełnoziarniste produkty zbożowe. Jest ku temu dobry powód: DSB niedawno przystąpiło do krajowego programu, którego celem jest zapewnienie pracownikom większej ilości pełnego ziarna. Inicjatywa jest prowadzona przez Danish Whole Grain Partnership – grupę, której misją jest przekonanie całego narodu do zdrowej diety. Jej członkami są rząd, organizacje pozarządowe oraz piekarze, firmy spożywcze i supermarkety.

Kiedy w 2008 roku zaczęli działać, przeciętny Duńczyk zjadał 36 g produktów pełnoziarnistych dziennie. W 2019 roku – już 82 g, co stanowiło najwyższe spożycie w Europie. Dla porównania, Brytyjczyk zjada 20 g dziennie, a jeden na pięciu nie je żadnych produktów pełnoziarnistych. W USA zaledwie 15 proc. spożycia zbóż pochodzi z produktów pełnoziarnistych. Co jest takiego dobrego w produktach pełnoziarnistych?

Ich jedzenie pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, raka, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, stabilizują poziom glukozy we krwi i poprawiają zdrowie mikrobioty jelitowej – mówi Natasha Selberg z Danish Heart Association. – Dają uczucie sytości, więc mogą pomóc zapobiegać nadwadze.

Już dziś Dania ma jeden z najniższych wskaźników otyłości w Europie. Whole Grain Partnership organizuje coroczne wydarzenia mające na celu podniesienie świadomości Duńczyków. W styczniu, w Narodowym Dniu Pełnego Ziarna, w szkołach, bibliotekach, szpitalach, a nawet zakładach karnych, odbywa się wspólne gotowanie i pieczenie. W czerwcu będzie tydzień smorrebrod – otwartej kanapki, we wrześniu tydzień śniadań, a w listopadzie – kolacji 

2025-04-28

E.W. na podst. Theguardian.com


Wiadomości
Zmiana marszałków – zmiana podejścia. Okno na media
Andrzej Maślankiewicz
Osobą Roku została… sztuczna inteligencja!
(ANS) Na podst.: ansa.it, ilpost.it, ilfattoquotidiano.it, ilsole24ore.com, corriere.it, sky.it
Nobel w cieniu ucieczki. Dramatyczna historia Maríi Coriny Machado
KK na podst.: BBC, Wall Street Journal, Reuters, VG, New York Times, mundoamerica.com
Choinka i szopka na placu Świętego Piotra. Światło, które nie gaśnie
Agnieszka Nowak-Samengo
Społeczeństwo
Poetka ciszy. Zbyt wczesne pożegnanie Magdy Umer
(KB) na podst.: Viva!, Rzeczpospolita, Culture.pl, Tygodnik Powszechny, ZAiKS, Znak
Gra bez reguł. Między troską a wolnością
Jan Rojewski
Król, który zmienił Polskę. Rozmowa z ELŻBIETĄ CHEREZIŃSKĄ
Jan Rojewski
IKONOWICZ: Ostatnia deska ratunku
Piotr Ikonowicz
Herbatka dla papieża, wódka dla Putina. Kelner z Warsu
Tomasz Barański
Świat/Peryskop
Mińsk uwalnia 123 więźniów politycznych. Zabrakło Andrzeja Poczobuta
JP na podst.: Reuters, PAP, Reform.news, Belsat, The Moscow Times
Wirusolożka boi się zemsty Pekinu. Padło najgroźniejsze oskarżenie XXI wieku
KK na podst.: New York Times, New York Post, CNN, The Washington Post, South China Morning Post
Strajk w Luwrze. Gdy arcydzieła zostają bez opieki
Magda Sawczuk
Trudeau i Perry są razem. Gdy pop spotyka politykę
ANS na podst.: ansa.it, vanityfair.it, gazzetta.it, repubblica.it, lavocedinewyork.com, slastampa.it
Lifestyle/Zdrowie
Delft, miasto Vermeera. Tam kończyła się droga
Patryk K. Urbaniak
Królowe dwie: paryskiej ulicy i biseksualizmu
Leszek Turkiewicz
Jałowe dysputy. Rozmowa z KRZYSZTOFEM ŁANDĄ
Krzysztof Różycki
Niedożywienie w XXI wieku. Problem, który dotyka także bogate kraje
Andrzej Marciniak
Angorka - nie tylko dla dzieci...