R E K L A M A
R E K L A M A

Duńska rewolucja pełnoziarnista. Może zwalczyć otyłość

Czy to możliwe, aby społeczeństwo było zdrowsze dzięki kromce chleba żytniego? Zdecydowanie tak!

Fot. PxHere

Odkąd Duńczycy do swojego codziennego jadłospisu wprowadzili produkty pełnoziarniste, czują się lżejsi i pełni wigoru. Lunchtime w Kopenhadze. Miejsce jest pełne, a personel omawia z klientami menu. Czy chcielibyśmy wolno pieczoną wieprzowinę z jęczmieniem perłowym i grzybami? A może mamy chęć na żytnie naleśniki z łososiem, serkiem śmietankowym i awokado albo na tatara z buraków z chrzanem i żytnimi grzankami oraz sałatkę z orkiszu?

To nie jadłospis trzygwiazdkowej restauracji Michelin, tylko zwykłej stołówki pracowniczej. Szefowie tej kuchni każdego dnia karmią 900 pracowników DSB – Duńskich Kolei Państwowych. Dania oprócz tego, że smakują świetnie, zawierają fuldkorn, czyli właśnie pełnoziarniste produkty zbożowe. Jest ku temu dobry powód: DSB niedawno przystąpiło do krajowego programu, którego celem jest zapewnienie pracownikom większej ilości pełnego ziarna. Inicjatywa jest prowadzona przez Danish Whole Grain Partnership – grupę, której misją jest przekonanie całego narodu do zdrowej diety. Jej członkami są rząd, organizacje pozarządowe oraz piekarze, firmy spożywcze i supermarkety.

Kiedy w 2008 roku zaczęli działać, przeciętny Duńczyk zjadał 36 g produktów pełnoziarnistych dziennie. W 2019 roku – już 82 g, co stanowiło najwyższe spożycie w Europie. Dla porównania, Brytyjczyk zjada 20 g dziennie, a jeden na pięciu nie je żadnych produktów pełnoziarnistych. W USA zaledwie 15 proc. spożycia zbóż pochodzi z produktów pełnoziarnistych. Co jest takiego dobrego w produktach pełnoziarnistych?

Ich jedzenie pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, raka, cukrzycy typu 2 i nadciśnienia. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu, stabilizują poziom glukozy we krwi i poprawiają zdrowie mikrobioty jelitowej – mówi Natasha Selberg z Danish Heart Association. – Dają uczucie sytości, więc mogą pomóc zapobiegać nadwadze.

Już dziś Dania ma jeden z najniższych wskaźników otyłości w Europie. Whole Grain Partnership organizuje coroczne wydarzenia mające na celu podniesienie świadomości Duńczyków. W styczniu, w Narodowym Dniu Pełnego Ziarna, w szkołach, bibliotekach, szpitalach, a nawet zakładach karnych, odbywa się wspólne gotowanie i pieczenie. W czerwcu będzie tydzień smorrebrod – otwartej kanapki, we wrześniu tydzień śniadań, a w listopadzie – kolacji 

2025-04-28

E.W. na podst. Theguardian.com