R E K L A M A
R E K L A M A

To największe badania na temat szkodliwości przetworzonego jedzenia

Popłoch wśród amatorów czipsów, mrożonej pizzy i chińskich zupek. Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził największe do tej pory globalne badania na temat żywności wysoko przetworzonej. Wyniki są wstrząsające. Eksperci przedstawili je 28 lutego na łamach renomowanego magazynu „The British Medical Journal”. 

Fot. Pixabay

Spożywanie tego rodzaju produktów jest bezpośrednio powiązane z 32 dolegliwościami zdrowotnymi, jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 czy depresja. Żywność wysoko przetworzona truje i zapełnia cmentarze. Jak określili badacze, szkodzi prawie wszystkim lub nawet wszystkim częściom ciała. „Nie ma powodu sądzić, że ludzie mogą w pełni przystosować się do konsumpcji tych produktów. Organizm może zareagować na nie jako na bezużyteczne lub szkodliwe, więc jego systemy mogą zostać osłabione lub uszkodzone, w zależności od ich wrażliwości i ilości spożywanej ultraprzetworzonej żywności” – napisał brazylijski dietetyk dr Carlos Monteiro z Sao Paulo. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-03-07

JP na podst.: Washington Post, USA Today, The Guardian, The Daily Mail, Die Welt, El País