Ewa Wachowicz: Ryba w serowym sosie

Ryby są zdrowe, ale ich specyficzny smak i aromat nie wszystkim odpowiadają. Czy można jednak przyrządzić je w taki sposób, by zadowolić większość osób? Owszem! Proponuję przepis na rybę w sosie serowym. Do tego ryż z ziołami i kurkumą – niebo w gębie nawet dla tych, którzy za owocami morza nie przepadają. 

Fot. archiwum domowe

Nieskromnie powiem, że ryba w sosie serowym to jedna z moich najlepszych propozycji na danie z wykorzystaniem produktów „morskich”. Bardzo często serwuję ją moim domownikom, a także gościom. Nie zdarzyło się jeszcze, by ktoś nie dokończył tej potrawy. Tak przygotowana ryba najlepiej komponuje się z ryżem. Nie może być jednak nudno, więc ryż będzie z dodatkiem ziół oraz kurkumy. Podpowiem, jak go ugotować, by był idealny. Warto zaopatrzyć się też w metalowy pierścień i za jego pomocą ułożyć ryż na talerzu. Po ściągnięciu tego elementu otrzymujemy porcje w formie walca. W Internecie bez problemu kupicie taki gadżet. Co więcej, może on też później posłużyć do wykrawania krążków z ciasta. Na razie skupmy się jednak na daniu rybnym. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-05-12

Ewa Wachowicz