Młode ziemniaki są w Polsce bardzo popularne, zwłaszcza w sezonie wiosennym i letnim. Już od maja można je znaleźć na straganach! Ich wyjątkowy smak, delikatna skórka i miękka tekstura sprawiają, że są idealnym dodatkiem do wielu potraw. Oprócz walorów smakowych młode ziemniaki są także źródłem cennych witamin i minerałów wspierających zdrową dietę. Zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ziemniaki są również bogate w potas, który pomaga regulować ciśnienie krwi, oraz błonnik wspierający dobre trawienie. Dzięki niskiej kaloryczności i niskiemu indeksowi glikemicznemu są świetnym wyborem dla osób dbających o linię, dostarczając jednocześnie energii i uczucia sytości.
Od kiedy pamiętam, uwielbiałam ich smak. Moi rodzice mieli bowiem gospodarstwo rolne i młode ziemniaki, kiedy już się pojawiły, były nieodłącznym elementem naszego jadłospisu. Przyzwyczailiśmy się do tego, że są najczęściej dodatkiem do dania głównego. Możliwości jest jednak znacznie więcej. Poniżej prezentuję dwa przepisy: na młode ziemniaki ze smażoną śmietaną i kwaśnym mlekiem oraz na sałatkę z ich udziałem.
Składniki:
• młode ziemniaki
• 0,5 l śmietany 30 – 36 proc.
• koperek
• sól
Do podania:
• kwaśne mleko
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w osolonym wrzątku.
2. W czasie gdy będą się gotować ziemniaki, na głęboką patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu, cały czas mieszając, najpierw odparować, a następnie smażyć aż do momentu uzyskania konsystencji bułki tartej.
3. Ugotowane ziemniaki ułożyć na talerzu, okrasić smażoną śmietaną i posypać siekanym koperkiem. Podawać z kwaśnym mlekiem.
Sałatka z młodych ziemniaków
Składniki:
• 6 średnich młodych ziemniaków
• 1 cebula czerwona
• 3 ogórki małosolne
• kilka rzodkiewek
• sól
• pieprz
Sos:
• 1 łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
• 1 łyżka miodu
• 2 łyżki octu winnego
• 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować. Wystudzić i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, rzodkiewki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
2. Zrobić sos. Musztardę wymieszać z miodem i octem. Wlać oliwę, cały czas mieszając.
3. Przelać na sałatkę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać.