Ewa Wachowicz: Ciasteczka owsiane z bakaliami

Fani często pytają mnie o przepisy na słodkości, które w swoim składzie nie mają dużo cukru. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom miłośników łakoci, którzy starają się jeść zdrowo, dzielę się recepturą na ciasteczka owsiane z bakaliami.

Przepis na dietetyczne słodkości. /Fot. archiwum prywatne

Dobra wiadomość dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Ciasteczka owsiane da się zrobić bardzo szybko. Co więcej, do ich przygotowania zbędne są wszelkiego rodzaju specjalistyczne kulinarne sprzęty. Ci, którzy mają ochotę na zdrową przekąskę, na pewno zaprzyjaźnią się z poniżej prezentowanym przepisem.

Jeśli wybieracie się na majówkę i w planach macie długie spacery, to te ciasteczka z pewnością dodadzą Wam energii.

No dobrze, przejdźmy do tego, jak zrobić słodką przekąskę, ograniczając do minimum dodatek cukru. Ja stawiam na miód. Dodatkowo wykorzystuję łyżkę cukru waniliowego. Chcę Was przy okazji uczulić na ważną kwestię. W sklepach najczęściej kupujemy nie cukier waniliowy, lecz jego „chemiczny” odpowiednik, czyli cukier wanilinowy. Zachęcam więc do nabycia tego oryginalnego, naturalnego. Są już dostępne cukry z ziarenkami wanilii, które polecam. Jeśli macie ochotę, możecie zrobić taki samodzielnie.

Ja wykonuję go w następujący sposób: jeśli wykorzystuję laskę wanilii, to po przekrojeniu i wydobyciu z niej ziarenek (bo one głównie są potrzebne) nie wyrzucam skórki. Wkładam ją natomiast do szklanego pojemniczka i zasypuję zwykłym cukrem. Sprawdzi się też erytrol lub ksylitol. Po pewnym czasie aromat wanilii przechodzi do cukru i w ten sposób uzyskuję domowy produkt. Satysfakcja, smak i aromat są gwarantowane. Wracając do ciasteczek z bakaliami, to podkreślam, że mogą je jeść również osoby będące na diecie. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Płatki owsiane wspomagają metabolizm i pozwalają utrzymać uczucie sytości przez stosunkowo długi czas. Poniżej przepis – proponuję podwoić proporcje, bo ciasteczka, tak jak wspomniałam, nadają się do zabrania na wędrówki i wycieczki. Bez problemu możecie przechowywać je w suchym i chłodnym miejscu przez długi czas. Moi bliscy są fanami tej przekąski. Założę się, że podobnie będzie w Waszym przypadku.

Składniki:

• 100 g masła
• 150 g płatków owsianych
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• garść orzechów włoskich
• garść śliwek suszonych
• garść moreli suszonych
• 1 jajko
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 4 łyżki miodu
• 150 g mąki

Przygotowanie:

1. Masło przełożyć do garnka i roztopić.

2. Orzechy, śliwki i morele drobno posiekać. Wrzucić do miski.

3. Do bakalii dodać płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, roztrzepane jajko i wymieszać.

4. Posłodzić cukrem waniliowym. Wlać roztopione masło oraz miód i ponownie wymieszać.

5. Dłonie zwilżyć wodą. Z masy uformować kulki, rozgnieść i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia.

6. Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 st. C przez około 25 minut.

2023-10-02

Ewa Wachowicz