Amerykanie uwielbiają polską kuchnię. Relacja Michała Korkosza

– Teraz chcemy szybciej, prościej i zdrowiej. Każdy pracuje od rana do późnych godzin, wraca do domu i szybko musi zrobić obiad, który będzie zdrowy dla niego, dla rodziny, a jednocześnie pyszny – ocenia bloger kulinarny Michał Korkosz, w internecie znany pod pseudonimem Rozkoszny. 

Fot. oficjalna strona autora

„(…) W marcu 2020 roku Korkosz wydał w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie debiutancką książkę kucharską Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country, która zdobyła uznanie krytyków kulinarnych. W październiku tego samego roku ukazała się polskojęzyczna edycja pod tytułem Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami. Rozkoszny wspomina o trasie promującej nową książkę. Podczas tygodniowej wizyty w Nowym Jorku podawał dania przygotowane z własnych przepisów. Największą furorę zrobiły pierogi.

Serwowaliśmy je w takim nowoczesnym wydaniu, z wędzonym twarogiem, pieczonym selerem i olejem koprowym. Nowojorczycy byli zachwyceni takim świeżym spojrzeniem na pierogi – opowiada. Zwraca także uwagę na fenomen polskiej kuchni, jakim jego zdaniem są zupy.

Według niego mało który kraj może pochwalić się tyloma rodzajami zup co Polska. Największe wrażenie na obcokrajowcach robi żurek.

To jest najbardziej odjechana zupa, jaką mogę sobie wyobrazić. Jak komukolwiek z zagranicy serwuję żurek, to zawsze są takie gały na wierzchu, takie wow – mówi. Polska kuchnia na świecie kojarzona jest głównie z daniami mięsnymi. Jest to stereotyp, a polska kuchnia ma wiele potraw wegetariańskich. Kucharz zwraca szczególną uwagę na kiszonki.

Dwie najważniejsze to ogórki kiszone i kapusta kiszona. Kiszona rzodkiew to taka najbardziej wszechstronna kiszonka, którą można używać do makaronów, do sałatek, kanapek i robić z niej pasty – mówi bloger.

Jak stwierdził Michał Korkosz, w przeróżnych raportach Polacy zawsze deklarują, że kuchnia polska jest ich ulubioną. Nie jest to do końca prawda, a sami Polacy nie boją się nowości w kuchni. – Widzę u mnie na blogu, że jest taka silna potrzeba eksperymentowania, próbowania i tworzenia nowych rzeczy – zaznacza (…). Polskie społeczeństwo odchodzi od jedzenia mięsa, a coraz więcej ludzi skłania się ku kuchni wegetariańskiej.

Wydaje mi się, że jest świadomość zdrowia, że to codzienne jedzenie mięsa to nie jest najlepsze rozwiązanie, więc ludzie szukają opcji wegetariańskich dla własnego zdrowia (…)”. 

2023-11-20

(KGB) na podst. RMF FM


Wiadomości
Mateusz Morawiecki będzie miał ochronę? Internauci w szoku
bin, www.gazeta.pl, www.gazetaprawna.pl, www.wp.pl
Kaczyński jak ojciec chrzestny? Komentarze w sprawie przesłuchania
(WA)
Komisji ds. rosyjskich wpływów. Potrzebna dla Polski czy rządu?
Na podst. tekstów Agnieszki Burzyńskiej, Marty Rawicz, Zbigniewa Parafianowicza
Społeczeństwo
Może diabeł mi podpowiadał? Wyrok w sprawie zabójstwa siekierą
Katarzyna Binkowska
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Głos mordercy rozpoznał telewidz
Michał Fajbusiewicz
Prawnik radzi. Kto musi zapłacić za stawiennictwo w wojsku? 
Mecenas Jan Paragraf
Zagadka kryminalna. Próbowała dźgnąć mnie nożem
Wojciech Chądzyński
Matki boją się wychodzić z bloku. „Każdy ma do niego szacunek”
Bohdan Melka, „Żyją w panicznym strachu przed sąsiadem”, TVN
Świat/Peryskop
Makabryczna turystyka. Ich marzeniem jest znaleźć się w centrum wojny
E.W. na podst. Paulina Wilk „Podróże do piekła”, „Polityka” nr 22/2024
Chmury burzowe nad wyborami. Biden zadaje sobie samobójcze ciosy
STOL
Ślub stu osieroconych dziewcząt. Niektóre z nich są nieletnie
EW na podst.: TRT Africa, The Guardian Nigeria, BBC, dateline.ng
Hiszpańska Villajoyosy. Ciepło, słodko, kolorowo
Chrystian Ślusarczyk
Austriackie gadanie, czyli obóz dla uchodźców. Powrót do przeszłości
Ewa Korzeniowska
Lifestyle/Zdrowie
Co dalej z 40 Plus? Polacy potrzebują tego programu
A.M.
Zrozumieć celiakię. Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa dla każdego?
Andrzej Marciniak
Rozmowa ze „zdrajcą doskonałym” o przygodzie w niecodziennym reality show
Agnieszka Pacho
Pożegnanie Jacka Zielińskiego. Odszedł młodszy Skald
Maciej Malinowski
Anita Sokołowska. O stabilności i wpływie aktora na społeczeństwo
Na podst. tekstu Joanny Derdy
Angorka