Ewa Wachowicz: Przepis na pastę z ziaren słonecznika. To może być alternatywa dla humusu!

Moi domownicy uwielbiają humus i często się nim zajadają. Żeby jednak nie było zbyt monotonnie, to od czasu do czasu przygotowuję inne pasty kanapkowe. Dzisiaj zaprezentuję dwa przepisy: na pastę z ziaren słonecznika oraz z czarnych oliwek. 

Fot. Archiwum domowe

Wielu moich znajomych to wegetarianie i dlatego często przygotowuję warzywne pasty różnego rodzaju. Bardzo dobrze znają oni humus, ale już pasta z ziaren słonecznika była dla nich kulinarną niespodzianką. Gotowe smarowidło można jeść z chlebem albo z pokrojonymi w słupki warzywami. Taka kombinacja jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Jeśli o mnie chodzi, to zwykle robię nieco więcej, przekładam do słoiczka, zalewam oliwą i przechowuję w lodówce. Dzięki temu na drugi dzień mam gotowe śniadanie. Jeśli gdzieś się spieszę, to często też zabieram ze sobą pastę w lanczboksie i zjadam, kiedy mam czas. Dzięki temu nawet w biegu stawiam na coś zdrowego, a nie na fast food. Jeśli Wasza dieta jest uboga w warzywa, to pasty zdecydowanie pozwolą to zmienić. W zależności od preferencji smakowych możecie dodawać do nich ulubione przyprawy. Poniżej kolejno przepis na pastę z ziaren słonecznika oraz ukłon w stronę kuchni hiszpańskiej i receptura na pastę z oliwek. 

Pasta z ziaren słonecznika

Składniki:

• szklanka ziaren słonecznika
• 1/2 szklanki sezamu
• 1/2 szklanki oliwy
• 1/2 szklanki wody
• ½ łyżeczki soli
• 4 ząbki czosnku
• sok z ½ cytryny
• szczypta papryki ostrej
• 5 kostek lodu

Do podania:

• ziarna słonecznika
• natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Słonecznik namoczyć (co najmniej 12 godzin), a następnie przełożyć na sito i dobrze przepłukać.
2. Sezam uprażyć na suchej patelni.
3. Uprażony sezam wrzucić do miksera i zmiksować.
4. Dodać pozostałe składniki i ponownie miksować, podlewając wodą do uzyskania gładkiej masy.
5. Wrzucić lód i jeszcze raz zmiksować.
6. Pastę przełożyć do miseczki, posypać ziarnami słonecznika i posiekaną pietruszką.

Pasta z czarnych oliwek

Składniki:

• oliwki bez pestek ze słoika
(ok. 180 g)
• 3 ząbki czosnku
• pęczek natki pietruszki
• 1/2 szklanki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól

Przygotowanie:

1. Połowę oliwek drobno posiekać, resztę rozdrobnić w blenderze.
2. Jedne i drugie wrzucić do miski i wymieszać.
3. Dorzucić drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
4. Doprawić do smaku solą i odstawić na 2 – 3 godziny, by pasta się przegryzła.

2023-10-09

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Nie słychać w Moskwie kurantów [REPORTAŻ ANGORY]
Wojciech Barczak
Albo my ich, albo oni nas. Rozmowa z prof. RYSZARDEM PIOTROWSKIM
Krzysztof Różycki
Ta uczelnia współpracowała z Collegium Humanum. Obiecuje „Doktorat w 100 dni”.
Beata Dżon-Ozimek
Społeczeństwo
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Śmierć z narkotykami w tle
Michał Fajbusiewicz
Dziennikarstwo a sztuczna inteligencja. Czy mamy się czego obawiać?
Marek Palczewski
Tata bez zobowiązań. Na niektórych alimenciarzy nie ma sposobu
E.W. na podst.: Małgorzata Święchowicz, „Zadłużeni u dzieci”, „Newsweek” nr 35
Igrzyska paralimpijskie. Zachwycające otwarcie i wielkie nadzieje
MS, FLORENCE VIERRON LÉNA LUTAUD ARIANE BAVELIER © Figaro Syndication 2024
Świat/Peryskop
Nieustępliwa irańska opozycja działa od ponad dekady w okolicach Tirany
PKU, MATTHIAS RÜB © FAZ 2024
Gwinea Równikowa. Syn prezydenta prowadzi skandalicznie luksusowe życie
MS, TANGUY BERTHEMET © Figaro Syndication 2024
5 najbardziej zagrożonych miejsc z listy światowego dziedzictwa UNESCO
AS na podst.: dailymail.co.uk, geographical.co.uk
Hymny narodów świata: Baleary
Henryk Martenka
To musisz zobaczyć na Sycylii. Przyroda, zabytki i kuchnia
Wojciech Nawrocki
Lifestyle/Zdrowie
Wcale nie „z niczego”. Miłość a ludzki mózg
Na podst. tekstu Dominiki Tworek
81. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji. Gwiazdy i słoń na plakacie
ANS
„Harry Potter”, czyli Książka, która zmieniła oblicze literatury
(MS) ALICE DEVELEY MADELEINE METEYER
Angorka