Ewa Wachowicz: Jajka po turecku

Jajka, w dowolnej formie, to najczęstsza pozycja śniadaniowa. Jajecznica albo jajka sadzone są znane niemal wszystkim. Rzadziej przyrządzamy jajka po benedyktyńsku albo szakszukę. Mało kto wie, że smaczną i szybką propozycją są tak zwane jajka po turecku. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na tę potrawę. 

Fot. Archiwum domowe

Jakiś czas temu ogromną popularnością cieszyły się jajka po benedyktyńsku. Mało kto jednak samodzielnie robił je w domu. Częściej zamawiało się je w restauracji. Nic dziwnego, bo przygotowanie perfekcyjnie tej potrawy wymaga precyzji i pewnego zasobu zdolności kulinarnych. Później z kolei przyszła moda na szakszukę. Stała się ona konkurencją tradycyjnej jajecznicy. Moim zdaniem równie ciekawą pozycją są jajka po turecku, zwłaszcza że ich przygotowanie jest stosunkowo proste i nie wymaga zbyt wiele czasu. Musimy jednak zaopatrzyć się w dobrej jakości jogurt grecki, dojść do wprawy w robieniu jajek poszetowych i masła palonego. Połączenie tych produktów składa się na wyjątkowy smak całości. Jeśli do tej pory nie próbowaliście, to nie ma na co czekać.

Poniżej prezentuję przepis na dwie porcje. Czyż to nie ogromna przyjemność zjeść śniadanie wspólnie z ukochaną osobą? Oczywiście nie musicie poprzestać na daniach dla dwóch osób. Bazując na ilości składników, możecie zwielokrotniać porcje. Jeśli macie większą rodzinę, to zdecydowanie doskonała opcja, by zrobić tyle, aby każdy sobie pojadł…

Do tej potrawy obowiązkowo serwuję grzanki z bagietki lub nawet ze zwykłego chleba. Bagietkę kroję na kromki, skrapiam oliwą i zapiekam w piekarniku lub na patelni. Jeszcze jedna uwaga, tego typu posiłek z powodzeniem można jeść bez użycia sztućców. Najlepiej maczać chrupiące pieczywo w aromatycznym sosie i nabierać do tego jajko poszetowe.

Składniki:

• 4 jajka
• 340 g jogurtu greckiego (dwa małe opakowania lub jedno duże)
• 2 ząbki czosnku
• ostra papryka w proszku
• sól
• sok z cytryny
• 2 łyżki masła
• ocet

Do podania:

• grzanki
• szczypiorek

Przygotowanie:

1. Zrobić sos. Jogurt grecki wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, sokiem z cytryny i ostrą papryką. 

2. Przygotować jajka w koszulkach, czyli poszetowe. Do gotującej się wody wlać ocet (dwie łyżki 10-proc. octu spirytusowego na litr wody) i zostawić na małym ogniu. Do miski wbić jajko. Łyżką mieszając wodę w garnku, zrobić wir i na jego środek wlać jajko. Gotować około dwóch minut (każde osobno), tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Ugotowane jajka wyciągnąć, zanurzyć w wodzie (aby zmyć ocet) i osuszyć na ręczniku papierowym. 

3. Przygotować masło palone. Na patelnię lub mały rondelek dodać masło i na wolnym ogniu podgrzewać, aż zrobi się lekko brązowe i nabierze orzechowego smaku. 

4. Sos nałożyć na talerz, na nim jajka w koszulce. Polać masłem palonym i posypać szczypiorkiem. Podawać z grzankami. 

2023-09-11

Ewa Wachowicz