Idealna na lato. Kaczka z Limousin

To region Francji znajdujący się w północno- zachodniej części Masywu Centralnego, który zajmuje środek i znaczną część południa kraju. Stolicą Limousin jest Limoges, miasto bogate w zabytki. To m.in. pochodzący z XII w., a znajdujący się w centrum urokliwy Dziedziniec przy Świątyni, otoczony licznymi kamienicami czarującymi średniowiecznym nastrojem, a także równie wiekowe opactwo benedyktynów. Limoges słynie ze wspaniałej porcelany produkowanej od XVIII w. oraz z klubu koszykówki, który sięgnął nawet po tytuł mistrza Europy. Samo Limousin, które jest po Korsyce najrzadziej zaludnionym regionem Francji (na 17 tys. km2 żyje około 800 tys. mieszkańców), to rejon bogaty w historię i kulturę. Ma też liczne przysmaki. 

Fot. Marek Brzeziński

Kiedy mówimy o kaczce na polskim półmisku, najczęściej kojarzy nam się ta pieczona z jabłkami; na tym chińskim, a szerzej azjatyckim poza Singapurem – z kaczką na chrupko lub po pekińsku. W restauracji singapurskiej w Londynie podadzą nam taką świetnie upieczoną, której mięso razem z pyszną skórką jest „czesane” widelcem i podawane z warzywami w specjalnym placku. A we Francji? W Rouen w Normandii pieką ją, pozostawiając wątróbkę we wnętrzu. W Pikardii, w Amiens, mieście Emmanuela Macrona, poczęstują nas pasztetem z kaczki wymieszanym z jej sercem, wątrobą i żołądkiem. W Gaskonii, krainie muszkieterów, przyrządzają alicuit, czyli kurze skrzydełka, kurę i kaczkę powoli duszone w gęsim tłuszczu.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-08-14

Marek Brzeziński