Ewa Wachowicz: Roladki rybne z grzybami

Wakacyjne wyjazdy kojarzą mi się z rybami serwowanymi w różnych odsłonach. W wielu rejonach Polski pogoda sprzyja też grzybom. Uwielbiam je zbierać i wykorzystywać kulinarnie. Postanowiłam więc, że tym razem połączę ze sobą te dwa produkty i stworzę oryginalne danie. Roladki rybne podane w towarzystwie concasse. 

Fot. G. Kozakiewicz

Na początku chciałabym wyjaśnić (bo pewnie nie wszyscy wiedzą), czym jest concasse. To specyficzna sałatka. Samo słowo, które wywodzi się z języka francuskiego, oznacza „złamać”, „zmiażdżyć”. I właśnie w taki sposób powstaje wspomniany produkt. Concasse najczęściej robi się z warzyw, głównie pomidorów. Teraz te polskie są najsmaczniejsze, więc sałatka doskonale będzie się komponowała z roladkami rybnymi. Dlaczego akurat roladki z ryby? Ponieważ chciałam w nich „zamknąć” leśne grzyby, których obecnie mamy pod dostatkiem. Lubię robić z nich sos, a także marynować. W mojej rodzinie niemal każdy docenia te skarby lasu. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-08-14

Ewa Wachowicz