R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Pasty kanapkowe. Nie tylko na śniadanie

Pasty kanapkowe to doskonała alternatywa śniadaniowa na przykład dla jajecznicy. Dzisiaj chcę się z Wami podzielić dwoma przepisami. Pierwszym będzie pasta jajeczna, drugim zaś twarogowa. Obie jak najbardziej sprawdzą się jako typowo wiosenne pozycje z dodatkami, takimi jak szczypiorek lub rzodkiewka. Można smarować nimi chleb, krakersy albo wafle ryżowe. 

Fot. archiwum domowe

Jak tylko pozwala mi na to czas, sama piekę chleb. Ostatnio robię go na bazie mąki orkiszowej. Jest dostępna już nie tylko w sklepach ekologicznych, ale też w zwykłych spożywczakach. Wiadomo, że jak świeże, domowej roboty pieczywo, to do niego koniecznie masełko albo smakowita pasta.

Zanim jednak podzielę się recepturami na wspomniane pasty, to podpowiem, jak w prosty sposób można samodzielnie zrobić masło. Jakiś czas temu w naszym kraju roboty czy też miksery nie były powszechnie dostępne. Wykonanie masła było więc pracochłonnym procesem i robiło się je w specjalnie do tego przeznaczonych maselnicach. Obecnie, dzięki robotowi, trwa to dosłownie kilka minut. Kluczowe w tym procesie jest jednak zaopatrzenie się w dobrą, wysokoprocentową śmietanę bez jakichkolwiek dodatków, które przedłużałyby jej trwałość lub sztucznie ją „uszlachetniały”. Bez problemu dostaniecie taki produkt. Pół litra śmietany należy wlać do miksera i miksować mniej więcej przez trzy minuty – do momentu pojawienia się grudek masła. Zawartość miksera należy następnie wylać do miski i ręcznie lub za pomocą drewnianej łyżki skleić ze sobą bryłki masła. Powstały płyn, maślanka, sprawdzi się jako napój na letnie dni albo jako dodatek do zup. Świeżo wypieczony chleb z domowej roboty masłem smakuje doskonale! Osobiście jego smak przywodzi mi na myśl mój rodzinny dom. Dzisiaj jednak obiecałam podzielić się przepisami na pasty. Podaję zatem dwie receptury.

Pasta jajeczna

Składniki: 

• 6 jajek na twardo

• cebula

• łyżka musztardy

• 4 łyżki majonezu

• pęczek szczypiorku

• sól, pieprz

Przygotowanie: 

1. Jajka ugotować, obrać.

2. Do miksera wrzucić obraną i przekrojoną na pół cebulę, zmiksować. Dołożyć jajka i ponownie zmiksować.

3. Masę cebulowo-jajeczną przełożyć do miski, dodać musztardę, majonez i dobrze wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

4. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.

Pasta serowa 

Składniki: • 250 g białego sera

• 4 rzodkiewki

• 4 łyżki kwaśnej śmietany

• ząbek czosnku

• szczypta ostrej papryki

• 1 łyżeczki słodkiej papryki

• sól

• pieprz

Przygotowanie: 

1. Ser rozdrobnić widelcem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie papryki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

2. Dorzucić pokrojoną w słupki rzodkiewkę (można ją też pociąć na plasterki i położyć na kanapce z serową pastą).

2023-05-22

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Dlaczego wyborcy nie wiedzą, jak głosować [FELIETON OGÓRKA]
Michał Ogórek
Zagraniczna prasa pisze o Nawrockim. Nacjonalista i eurosceptyk?
PKU
42 złote na minutę. Stanowski dobrze zarobił na wyborach
Bohdan Melka na podst. „Jak Stanowski zbił fortunę na wyborach i ile naprawdę zarobił”, Kanał Biznesowy
Wieczór wyborczy Rafała Trzaskowskiego. Twarde zderzenie z rzeczywistością
Tomasz Gawiński
Społeczeństwo
Gdzie płacą policjantom najwięcej, gdzie najmniej?
(AS) Na podst.: euronews.com, cbc.ca
Krakowianie w Warszawie wyjdą na dwór. Frekwencyjne zakłady
Wojciech Barczak
IKONOWICZ: Biznes może kraść bezkarnie
Piotr Ikonowicz
Dziennik pokładowy podróży w miejscu. „Kieszonkowa metropolia” Tabaczyńskiego
Henryk Martenka
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Nikt nie wierzy, że zaginęła
Michał Fajbusiewicz
Świat/Peryskop
Dzień z życia w piekle pracy – szokujące nagranie z Japonii porusza świat
AS na podst.: news.com.au, hindustantimes.com, bbc.com
Hymny narodów świata: Thurgau
Henryk Martenka
Egejska perła. Opowieść o Izmirze
Marcelina Szumer-Brysz
Lifestyle/Zdrowie
Polak w kosmosie. Co o locie myśli jego żona?
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Rowerem przez puszczę. Rozmowa z JOANNĄ BALAWAJDER
Tomasz Zimoch
WF ma znaczenie. Jak szkolne zajęcia wpływają na dorosłe życie?
A.M.
Gluten i celiakia. Czy każdy powinien unikać chleba?
Andrzej Marciniak
Goldenmark. Złoto prawie na każdą kieszeń
Krzysztof Tomaszewski
Angorka - nie tylko dla dzieci...