Ewa Wachowicz: Grzybowa z jajkiem w koszulce

Jesienią w mojej kuchni nie może zabraknąć potraw z leśnych grzybów. Tym bardziej że zazwyczaj zbieram je sama, ponieważ taki sposób spędzania czasu jest dla mnie niesamowitą odskocznią od szybkiego życia w mieście. Dzisiaj podzielę się recepturą na zupę grzybową z jajkiem poszetowym. 

Fot. Archiwum domowe

Kiedy wyjeżdżam do Zawoi, to obowiązkowo (w sezonie) wybieram się do lasu. W mojej rodzinie zdecydowana większość osób uwielbia zbierać grzyby. Grzybobranie to świetna zabawa i okazja, by spędzić czas z rodziną. O tej porze roku w moim koszyku lądują najróżniejsze okazy: prawdziwki, podgrzybki, kozaki, maślaki czy rydze. Po powrocie do domu w pierwszej kolejności upewniam się, że wszystkie są jadalne. Te, co do których mam nawet najmniejsze wątpliwości, odrzucam. W następnym etapie segreguję grzyby na małe i duże w podziale na gatunki. Postępuję tak, ponieważ do marynowania najlepiej nadają się małe prawdziwki, rydze i maślaki. Z większych borowików i podgrzybków przygotowuję sosy albo zupy. Aromatyczna zupa z tych skarbów lasu to prawdziwy znak jesieni. Co prawda można ją ugotować podczas innych pór roku, jednak nigdy nie będzie tak smaczna jak teraz. 

Zupa, której przepisem dzisiaj się dzielę, najlepiej smakuje z jajkiem poszetowym. Podpowiem, w jaki sposób je przygotować. Do gotującej się wody wlać ocet (dwie łyżki 10-procentowego octu spirytusowego na litr wody) i zostawić na małym ogniu. Do miski wbić jajko. Łyżką, mieszając wodę w garnku, zrobić wir i na jego środek wbić jajko. Gotować przez dwie minuty (każde osobno), tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Tak przygotowane jajka doskonale smakują też solo albo podawane z sosem holenderskim, awokado i łososiem. Niemniej dzisiaj w pierwszym rzędzie zupa grzybowa. Poniżej niezbędne składniki oraz opis przygotowania. 

Składniki:

• ½ kg leśnych grzybów
• 3 ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki masła klarowanego
• 1 cebula
• szczypta gałki muszkatołowej
• kieliszek białego wytrawnego wina
• 1½ l wywaru drobiowego lub jarzynowego
• sól
• pieprz
• 200 ml śmietany 30-proc.

Do podania:

• jajka w koszulkach (poszetowe)

Przygotowanie:

1. W garnku roztopić masło. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i lekko zeszklić.
2. Dorzucić oczyszczone i pokrojone grzyby. Po chwili smażenia wlać wino. Alkohol odparuje, a smak pozostanie.
3. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem, zalać gorącym wywarem drobiowym. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie zmiksować.
4. Zupę zabielić śmietanką (wcześniej ją hartując) i doprawić do smaku.
5. Podawać z jajkiem poszetowym.

2023-10-02

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Nie słychać w Moskwie kurantów [REPORTAŻ ANGORY]
Wojciech Barczak
Albo my ich, albo oni nas. Rozmowa z prof. RYSZARDEM PIOTROWSKIM
Krzysztof Różycki
Ta uczelnia współpracowała z Collegium Humanum. Obiecuje „Doktorat w 100 dni”.
Beata Dżon-Ozimek
Społeczeństwo
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Śmierć z narkotykami w tle
Michał Fajbusiewicz
Dziennikarstwo a sztuczna inteligencja. Czy mamy się czego obawiać?
Marek Palczewski
Tata bez zobowiązań. Na niektórych alimenciarzy nie ma sposobu
E.W. na podst.: Małgorzata Święchowicz, „Zadłużeni u dzieci”, „Newsweek” nr 35
Igrzyska paralimpijskie. Zachwycające otwarcie i wielkie nadzieje
MS, FLORENCE VIERRON LÉNA LUTAUD ARIANE BAVELIER © Figaro Syndication 2024
Świat/Peryskop
Nieustępliwa irańska opozycja działa od ponad dekady w okolicach Tirany
PKU, MATTHIAS RÜB © FAZ 2024
Gwinea Równikowa. Syn prezydenta prowadzi skandalicznie luksusowe życie
MS, TANGUY BERTHEMET © Figaro Syndication 2024
5 najbardziej zagrożonych miejsc z listy światowego dziedzictwa UNESCO
AS na podst.: dailymail.co.uk, geographical.co.uk
Hymny narodów świata: Baleary
Henryk Martenka
To musisz zobaczyć na Sycylii. Przyroda, zabytki i kuchnia
Wojciech Nawrocki
Lifestyle/Zdrowie
Wcale nie „z niczego”. Miłość a ludzki mózg
Na podst. tekstu Dominiki Tworek
81. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji. Gwiazdy i słoń na plakacie
ANS
„Harry Potter”, czyli Książka, która zmieniła oblicze literatury
(MS) ALICE DEVELEY MADELEINE METEYER
Angorka