Zachowaj zdrowie zimą. Musisz pamiętać o tych 4 punktach

Nie ulega wątpliwości, że zimą stajemy się mniej aktywni fizycznie, przez co mamy też mniejsze zapotrzebowanie energetyczne. Zmienia się też trochę nasza dieta, ponieważ mamy gorszy dostęp do świeżych owoców i warzyw. 

Fot. Pixabay

To wszystko stanowi spore wyzwanie dla naszego zdrowia i odporności, która w okresie zimowym częściej musi zmagać się z różnego rodzaju infekcjami. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie pewnych zasad. Według specjalistów Narodowego Funduszu Zdrowia szczególnie zimą powinniśmy dbać o: 

• prawidłową, zbilansowaną dietę; 

• codzienną aktywność fizyczną (niezależnie od pogody); 

• relaks i odpowiednią ilość snu; 

• odpowiedni ubiór w czasie przebywania na zewnątrz. 

Musimy dopasować się do pory roku

Takie postępowanie może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania. Posiłki jedzone zimą powinny zapewniać energię adekwatną do naszej aktywności fizycznej. Ważne jest spożywanie ciepłych, rozgrzewających dań. Planując codzienną dietę, warto kierować się zasadami „talerza zdrowego żywienia”. Zgodnie z nimi połowę naszych posiłków mają stanowić warzywa i owoce, z przewagą tych pierwszych. Najczęściej sięgamy po warzywa korzeniowe, takie jak: marchew, buraki, seler oraz pietruszka, ale nie należy zapominać też o tych, które wzmacniają naszą odporność. Przykładem mogą być czosnek, cebula i por. Świetną propozycją jest wykorzystywanie mrożonek. Są one przygotowywane w szczycie sezonu, gdy owoce i warzywa są dojrzałe, świeże i zawierają najwięcej wartości odżywczych. 

Jedną czwartą posiłków powinny stanowić produkty będące źródłem białka. Podobnie wygląda sprawa z produktami zbożowymi, pełnoziarnistymi. Dodatkiem mogą być tłuszcze roślinne, ale głównie te rodzimego pochodzenia. Dietetycy namawiają też do sięgania po różne przyprawy, zwłaszcza te, które dają przyjemne uczucie ciepła. Chodzi tu głównie o goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową, chili, imbir, curry oraz pieprz. Zimą nie wolno zapominać o prawidłowym nawodnieniu organizmu. Poza wodą świetną propozycją mogą być ciepłe napary z lipy, bzu czy ziół. Konieczne jest też spożywanie produktów będących dobrym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych. To głównie morskie ryby, takie jak choćby łosoś czy śledź. 

Wskazana jest też suplementacja witaminy D, ale warto to skonsultować z lekarzem. 

2024-01-15

Andrzej Marciniak


Wiadomości
Nie słychać w Moskwie kurantów [REPORTAŻ ANGORY]
Wojciech Barczak
Albo my ich, albo oni nas. Rozmowa z prof. RYSZARDEM PIOTROWSKIM
Krzysztof Różycki
Ta uczelnia współpracowała z Collegium Humanum. Obiecuje „Doktorat w 100 dni”.
Beata Dżon-Ozimek
Społeczeństwo
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Śmierć z narkotykami w tle
Michał Fajbusiewicz
Dziennikarstwo a sztuczna inteligencja. Czy mamy się czego obawiać?
Marek Palczewski
Tata bez zobowiązań. Na niektórych alimenciarzy nie ma sposobu
E.W. na podst.: Małgorzata Święchowicz, „Zadłużeni u dzieci”, „Newsweek” nr 35
Igrzyska paralimpijskie. Zachwycające otwarcie i wielkie nadzieje
MS, FLORENCE VIERRON LÉNA LUTAUD ARIANE BAVELIER © Figaro Syndication 2024
Świat/Peryskop
Nieustępliwa irańska opozycja działa od ponad dekady w okolicach Tirany
PKU, MATTHIAS RÜB © FAZ 2024
Gwinea Równikowa. Syn prezydenta prowadzi skandalicznie luksusowe życie
MS, TANGUY BERTHEMET © Figaro Syndication 2024
5 najbardziej zagrożonych miejsc z listy światowego dziedzictwa UNESCO
AS na podst.: dailymail.co.uk, geographical.co.uk
Hymny narodów świata: Baleary
Henryk Martenka
To musisz zobaczyć na Sycylii. Przyroda, zabytki i kuchnia
Wojciech Nawrocki
Lifestyle/Zdrowie
Wcale nie „z niczego”. Miłość a ludzki mózg
Na podst. tekstu Dominiki Tworek
81. Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Wenecji. Gwiazdy i słoń na plakacie
ANS
„Harry Potter”, czyli Książka, która zmieniła oblicze literatury
(MS) ALICE DEVELEY MADELEINE METEYER
Angorka