Niełatwe życie z hashimoto. Jak zadbać o siebie i swoją dietę?

Rozmowa z Anną Janiszewską-Janowicz, dietetyczką w Grupie LUX MED. Co można, a czego nie powinno się jeść, gdy mamy zdiagnozowane hashimoto?

Fot. Pixabay

– Szacuje się, że w Polsce ponad 800 tys. osób choruje na hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Czy tacy pacjenci trafiają także do gabinetów dietetyków? 

– Liczba rozpoznań chorób tarczycy, w tym także hashimoto, stale rośnie i rzeczywiście wiele osób szuka pomocy również u dietetyków. Podstawą leczenia jest, oczywiście, farmakoterapia, ale odpowiednia dieta jest niezwykle ważnym elementem terapii. Wynika to z tego, że tarczyca jest gruczołem odpowiadającym za nasz metabolizm. I zaburzenia związane z niedoczynnością tarczycy lub jej autoimmunologicznym zapaleniem sprawiają, że prawidłowe odżywianie może zapobiec odkładaniu się tkanki tłuszczowej i oddziaływać przeciwzapalnie. 

– Co jest istotne przy ustalaniu diety w hashimoto? 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-07-24

Andrzej Marciniak