Ewa Wachowicz: Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowiną

Jesień to dobry czas na wykorzystanie sezonowych produktów, a należą do nich także ziemniaki. Praktycznie jest już po wykopkach i dlatego postanowiłam przygotować przepis na zapiekankę ziemniaczaną z wieprzowiną. To prosta, ale pełna smaku potrawa, która doskonale sprawdzi się podczas chłodniejszych dni. 

Fot. G. Kozakiewicz

Wspominam szkolne lata, kiedy wykopki były czymś więcej niż tylko zbieraniem ziemniaków. Odbywały się później niż teraz. Najczęściej w październiku, kiedy już naprawdę czuło się jesień. W tym okresie uczniowie dostawali kilka dni wolnego w szkole – dzięki temu mogliśmy pomagać w polu naszym rodzinom. Wszyscy szliśmy do pracy, najpierw ręcznie zbierając ziemniaki do koszyków, a potem ładowaliśmy je na przyczepy. Teraz trudno to sobie wyobrazić. Wszystko jest zmechanizowane i choć na pewno bardziej efektywne, brakuje wspólnej pracy i tych ognisk, w których piekło się ziemniaki. Do dzisiaj pamiętam ten smak! Myślę, że obecnie młodzi ludzie sporo by zyskali, gdyby mieli szansę choć raz doświadczyć takiej pracy w polu. To była nie tylko lekcja życia, ale i okazja do wspólnego spędzania czasu. 

Zapiekanka ziemniaczana z wieprzowiną to kwintesencja jesiennego domowego gotowania – prosta, sycąca i pełna smaku. Chociaż przepis opiera się na kilku podstawowych składnikach, takich jak ziemniaki, mięso mielone i warzywa, efekt końcowy zawsze zachwyca. Takie danie świetnie sprawdza się jako obiad na kilka dni, bo można je łatwo odgrzać i smakuje tak samo dobrze, jeśli nie lepiej, na drugi dzień. To idealny przykład tego, jak z kilku zwykłych, dostępnych składników można w miarę szybko przygotować potrawę. Jak dla mnie to prawdziwe polskie „comfort food”! 

Składniki: 

• 1 kg łopatki wieprzowej 

• 1 kg ziemniaków 

• 2 cebule 

• 4 ząbki czosnku 

• 2 marchewki 

• por 

• łyżka masła klarowanego 

• sól 

• pieprz 

• szklanka wywaru jarzynowego 

• łyżeczka majeranku 

• 150 g twardego sera żółtego, np. cheddaru 

Dekoracja: 

• natka pietruszki 

Przygotowanie: 

1. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekać i lekko zrumienić na maśle klarowanym. Dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrobić dłońmi. 

2. Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie talarki. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, białą część pora pokroić w plasterki. 

3. Połowę ziemniaków ułożyć w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, na ziemniaki wyłożyć mięso, posypać marchewką i porem, wyłożyć resztę ziemniaków i zalać wywarem warzywnym. Wszystko oprószyć solą i roztartym w dłoniach majerankiem. 

4. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 st. C i piec około 1,5 godziny. Mniej więcej 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. 

5. Po upieczeniu udekorować natką pietruszki 

2024-10-15

Ewa Wachowicz