Ciekawostką jest, że strogonow, znany na całym świecie, wywodzi się z Rosji i powstał w połowie XIX wieku z inicjatywy hrabiego Grigorija Strogonowa. Podobno jego kucharze stworzyli to danie, aby zaskoczyć gości czymś eleganckim i jednocześnie łatwym do podania. Od tego czasu strogonow zdobył serca (i żołądki) ludzi na całym świecie. Nic dziwnego!
Strogonow z paluchami drożdżowymi to prawdziwa uczta dla zmysłów – soczyste mięso w kremowym sosie, w towarzystwie cebuli i grzybów (pieczarek, ale śmiało możecie wykorzystać też te leśne), a do tego chrupiące paluchy drożdżowe. To danie nie tylko zaspokoi głód, ale również umili wspólne chwile przy stole, tworząc atmosferę ciepła i domowego ogniska. Zapewniam Was, że to idealne połączenie, które rozgrzeje nie tylko ciało, ale i duszę. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy: zarówno na strogonowa, jak i paluchy drożdżowe. Smacznego!
Składniki:
• 1 kg rostbefu
• 3 łyżki masła klarowanego
• 2 cebule
• 300 g pieczarek
• 1 l wywaru wołowego
• 1 szklanki przecieru pomidorowego
• 2 łyżeczki papryki słodkiej
• 1 łyżeczki papryki ostrej
• sól
Do podania:
• gęsta śmietana
• słodka papryka mielona
• paluchy drożdżowe
Przygotowanie:
1. Mięso pokroić w paski. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucić pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszklą, dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki.
2. Na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć wołowinę. Połączyć z cebulą i pieczarkami. Zalać wywarem (można tak „wymyć smak” z patelni). Przyprawić solą i papryką. Dodać przecier pomidorowy. Przykryć i dusić do miękkości.
3. Na talerzu udekorować kleksem gęstej śmietany. Posypać słodką papryką. Podawać z paluchami drożdżowymi.
Paluchy drożdżowe
Składniki:
• 350 g mąki
• 15 g świeżych drożdży
• 200 ml ciepłej wody
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka oleju rzepakowego
Do posypania:
• czarnuszka
• sezam
Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10 – 15 minut.
2. Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
3. Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem.
4. Piec przez 12 – 15 minut w temperaturze 200 st. C.