Ewa Wachowicz: Strogonow z paluchami drożdżowymi

Strogonow – solidna porcja mięsa, a do tego paluchy drożdżowe – taka potrawa to idealna propozycja na jesienny obiad. Syci, smakuje i jest wyjątkowo aromatyczna. To danie z całą pewnością doda też energii w chłodniejsze dni. 

Ciekawostką jest, że strogonow, znany na całym świecie, wywodzi się z Rosji i powstał w połowie XIX wieku z inicjatywy hrabiego Grigorija Strogonowa. Podobno jego kucharze stworzyli to danie, aby zaskoczyć gości czymś eleganckim i jednocześnie łatwym do podania. Od tego czasu strogonow zdobył serca (i żołądki) ludzi na całym świecie. Nic dziwnego! 

Strogonow z paluchami drożdżowymi to prawdziwa uczta dla zmysłów – soczyste mięso w kremowym sosie, w towarzystwie cebuli i grzybów (pieczarek, ale śmiało możecie wykorzystać też te leśne), a do tego chrupiące paluchy drożdżowe. To danie nie tylko zaspokoi głód, ale również umili wspólne chwile przy stole, tworząc atmosferę ciepła i domowego ogniska. Zapewniam Was, że to idealne połączenie, które rozgrzeje nie tylko ciało, ale i duszę. Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy: zarówno na strogonowa, jak i paluchy drożdżowe. Smacznego!

Składniki:

• 1 kg rostbefu 

• 3 łyżki masła klarowanego 

• 2 cebule 

• 300 g pieczarek 

• 1 l wywaru wołowego 

• 1 szklanki przecieru pomidorowego 

• 2 łyżeczki papryki słodkiej 

• 1 łyżeczki papryki ostrej 

• sól 

Do podania: 

• gęsta śmietana 

• słodka papryka mielona 

• paluchy drożdżowe 

Przygotowanie: 

1. Mięso pokroić w paski. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucić pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszklą, dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki. 

2. Na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć wołowinę. Połączyć z cebulą i pieczarkami. Zalać wywarem (można tak „wymyć smak” z patelni). Przyprawić solą i papryką. Dodać przecier pomidorowy. Przykryć i dusić do miękkości. 

3. Na talerzu udekorować kleksem gęstej śmietany. Posypać słodką papryką. Podawać z paluchami drożdżowymi. 

Paluchy drożdżowe 

Składniki: 

• 350 g mąki 

• 15 g świeżych drożdży 

• 200 ml ciepłej wody 

• 1 łyżeczka cukru 

• 1 łyżeczka soli 

• 1 łyżka oleju rzepakowego 

Do posypania: 

• czarnuszka 

• sezam 

Przygotowanie: 

1. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Posłodzić i wlać odrobinę ciepłej wody. Przykryć i odstawić na 10 – 15 minut. 

2. Posolić i wlać olej. Dolać resztę wody i wyrobić ciasto. Ponownie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. 

3. Ciasto przełożyć na stolnicę obficie posypaną mąką. Zagnieść. Podzielić na 10 mniej więcej równych części. Zrobić wałeczki, skręcić i zaparzyć (we wrzątku wystarczy 15 sekund). Wyłowić i ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką oraz sezamem. 

4. Piec przez 12 – 15 minut w temperaturze 200 st. C. 

2024-11-03

Ewa Wachowicz