R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Batony energetyczne

Kiedy czytacie ten felieton, to najprawdopodobniej już jestem w drodze na ostatni brakujący mi do kompletu szczyt Korony Wulkanów Ziemi – Mt. Sidley na Antarktydzie. To kolejna ekstremalna wyprawa w moim życiu, która zmusza do przemyślenia wszystkiego, co zabieram ze sobą w góry, w tym również żywności. Na pewno nie każdy z Was porywa się na równie niebezpieczne wyprawy, ale z pewnością wielu uwielbia wędrówki górskie, które również wymagają odpowiedniego przygotowania. Jedną z obowiązkowych pozycji spożywczych są dla mnie batony energetyczne własnej roboty. Przepisem na nie dzisiaj się z Wami podzielę. 

Fot. G. Kozakiewicz

Wybierając się na wycieczkę – czy to w góry, czy po prostu na dłuższą wędrówkę – warto zaopatrzyć się w zdrowe i dodające energii produkty spożywcze. Oczywiście możemy je kupić w sklepie, ale zawsze podkreślam, że żaden posiłek nie smakuje równie dobrze jak ten zrobiony własnoręcznie. Niejednokrotnie zdradzałam też, że lubię słodycze. Oczywiście nie jem ich codziennie, bo staram się zdrowo odżywiać. Co więcej, tradycyjne łakocie warto zastąpić takimi, które są nieco zdrowsze. Batony energetyczne z dodatkiem wartościowych składników, takich jak siemię lniane, jagody goji czy imbir, nie tylko dodają energii, ale jednocześnie wzmacniają odporność. To świetna opcja dla każdego! Sprawdzą się zarówno jako przekąska w pracy, jak na wycieczkę. Są lekkie, łatwe do zabrania. Idealnie nadają się do plecaka, nie zajmują dużo miejsca, a ich spożycie w chwilach zmęczenia daje natychmiastowy zastrzyk energii. To więcej niż zwykła przekąska, ponieważ są niezastąpionym „towarzyszem” nie tylko w trakcie aktywności fizycznych, ale również w codziennym życiu, kiedy potrzebujemy szybko odzyskać siły. To jak – dacie się skusić? 

Składniki:

• 8 łyżek wiórków kokosowych

• łyżeczka siemienia lnianego

• łyżeczka imbiru

• łyżeczka ekstraktu waniliowego

• 2 łyżki syropu z agawy

• łyżka jagód goji

• 3 łyżki oleju kokosowego

• tabliczka czekolady gorzkiej (70 proc. kakao)

Przygotowanie: 

1. Wiórki wsypać do miski. Dodać zmielone siemię oraz imbir. Wlać ekstrakt waniliowy i syrop z agawy. Dorzucić jagody goji. Dodać olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 

2. Nałożyć na folię spożywczą i zawinąć tak, by powstało „cygaro”. Schłodzić w zamrażarce (kilka godzin). 

3. Pokroić w krążki. Usunąć folię. Zanurzyć w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej. Ułożyć na kratce, by czekolada zastygła (pod kratką warto umieścić papier do pieczenia). 

2025-01-23

Ewa Wachowicz