R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Przepis na pastę z ziaren słonecznika. To może być alternatywa dla humusu!

Moi domownicy uwielbiają humus i często się nim zajadają. Żeby jednak nie było zbyt monotonnie, to od czasu do czasu przygotowuję inne pasty kanapkowe. Dzisiaj zaprezentuję dwa przepisy: na pastę z ziaren słonecznika oraz z czarnych oliwek. 

Fot. Archiwum domowe

Wielu moich znajomych to wegetarianie i dlatego często przygotowuję warzywne pasty różnego rodzaju. Bardzo dobrze znają oni humus, ale już pasta z ziaren słonecznika była dla nich kulinarną niespodzianką. Gotowe smarowidło można jeść z chlebem albo z pokrojonymi w słupki warzywami. Taka kombinacja jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Jeśli o mnie chodzi, to zwykle robię nieco więcej, przekładam do słoiczka, zalewam oliwą i przechowuję w lodówce. Dzięki temu na drugi dzień mam gotowe śniadanie. Jeśli gdzieś się spieszę, to często też zabieram ze sobą pastę w lanczboksie i zjadam, kiedy mam czas. Dzięki temu nawet w biegu stawiam na coś zdrowego, a nie na fast food. Jeśli Wasza dieta jest uboga w warzywa, to pasty zdecydowanie pozwolą to zmienić. W zależności od preferencji smakowych możecie dodawać do nich ulubione przyprawy. Poniżej kolejno przepis na pastę z ziaren słonecznika oraz ukłon w stronę kuchni hiszpańskiej i receptura na pastę z oliwek. 

Pasta z ziaren słonecznika

Składniki:

• szklanka ziaren słonecznika
• 1/2 szklanki sezamu
• 1/2 szklanki oliwy
• 1/2 szklanki wody
• ½ łyżeczki soli
• 4 ząbki czosnku
• sok z ½ cytryny
• szczypta papryki ostrej
• 5 kostek lodu

Do podania:

• ziarna słonecznika
• natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Słonecznik namoczyć (co najmniej 12 godzin), a następnie przełożyć na sito i dobrze przepłukać.
2. Sezam uprażyć na suchej patelni.
3. Uprażony sezam wrzucić do miksera i zmiksować.
4. Dodać pozostałe składniki i ponownie miksować, podlewając wodą do uzyskania gładkiej masy.
5. Wrzucić lód i jeszcze raz zmiksować.
6. Pastę przełożyć do miseczki, posypać ziarnami słonecznika i posiekaną pietruszką.

Pasta z czarnych oliwek

Składniki:

• oliwki bez pestek ze słoika
(ok. 180 g)
• 3 ząbki czosnku
• pęczek natki pietruszki
• 1/2 szklanki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól

Przygotowanie:

1. Połowę oliwek drobno posiekać, resztę rozdrobnić w blenderze.
2. Jedne i drugie wrzucić do miski i wymieszać.
3. Dorzucić drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
4. Doprawić do smaku solą i odstawić na 2 – 3 godziny, by pasta się przegryzła.

2023-10-09

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Wspominamy Janusza Glanca-Szymańskiego, wieloletniego sekretarza redakcji
Angora
Panowie, czym różni się okres od owulacji? Komentarze w internecie
Jan Rojewski
ISIS chciało zabić papieża Franciszka
(ANS) Na podst.: repubblica.it, ilpiccolo.it, corriere.it, ansa.it, ilfattoquotidiano.it, ilsole24ore.com
Społeczeństwo
Groźny kryzys w edukacji. Do 2030 roku zabraknie 44 mln nauczycieli
KK na podst.: Wall Street Journal, Bild Zeitung, BBC, UNESCO.org, Die Welt, Neue Zürcher Zeitung
Biskupi a edukacja zdrowotna. Świadomy wybór czy ideologiczny spór?
Tomasz Zimoch
Świat/Peryskop
Żółta kolejka, symbol Lizbony, wypadła z torów, zabijając 16 osób
(EW) Na podst.: Observador, Portugal Resident, BBC
„Złota era chińskiego hakowania”. zachód ostrzega przed ofensywą Pekinu
KK na podst.: Washington Post, Wall Street Journal, NBC News, New York Times, Reuters, Politico.eu
Hymny narodów świata: Oaxaca
Henryk Martenka
Masakra w Afganistanie. Zginęli pogrążeni we śnie
(KK) Na podst.: BBC, Reuters, Associated Press, The Guardian, France24
Lifestyle/Zdrowie
IMPRODROM 2025. Sceniczna naturalność i nieprzewidywalność
Serena Williams: Schudłam dzięki lekom na cukrzycę
Agnieszka Nowak-Samengo na podst. it.euronews.com, forbes.com, people.com, vanityfair.it, quotidiano.net
Nowa era w „Vogue’u”. Chloé Malle zastępuje Annę Wintour
MS na podst.: Le Figaro Madame, BBC, The New York Times
Z nici i woli. Testament Armaniego
ANS na podst.: d.repubblica.it, lespresso.it, corriere.it, libero.it, milanotoday.it, eurosport.it, oggi.it, rainews.it, sky.it, vanityfair.it
Angorka - nie tylko dla dzieci...