R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Przepis na pastę z ziaren słonecznika. To może być alternatywa dla humusu!

Moi domownicy uwielbiają humus i często się nim zajadają. Żeby jednak nie było zbyt monotonnie, to od czasu do czasu przygotowuję inne pasty kanapkowe. Dzisiaj zaprezentuję dwa przepisy: na pastę z ziaren słonecznika oraz z czarnych oliwek. 

Fot. Archiwum domowe

Wielu moich znajomych to wegetarianie i dlatego często przygotowuję warzywne pasty różnego rodzaju. Bardzo dobrze znają oni humus, ale już pasta z ziaren słonecznika była dla nich kulinarną niespodzianką. Gotowe smarowidło można jeść z chlebem albo z pokrojonymi w słupki warzywami. Taka kombinacja jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Jeśli o mnie chodzi, to zwykle robię nieco więcej, przekładam do słoiczka, zalewam oliwą i przechowuję w lodówce. Dzięki temu na drugi dzień mam gotowe śniadanie. Jeśli gdzieś się spieszę, to często też zabieram ze sobą pastę w lanczboksie i zjadam, kiedy mam czas. Dzięki temu nawet w biegu stawiam na coś zdrowego, a nie na fast food. Jeśli Wasza dieta jest uboga w warzywa, to pasty zdecydowanie pozwolą to zmienić. W zależności od preferencji smakowych możecie dodawać do nich ulubione przyprawy. Poniżej kolejno przepis na pastę z ziaren słonecznika oraz ukłon w stronę kuchni hiszpańskiej i receptura na pastę z oliwek. 

Pasta z ziaren słonecznika

Składniki:

• szklanka ziaren słonecznika
• 1/2 szklanki sezamu
• 1/2 szklanki oliwy
• 1/2 szklanki wody
• ½ łyżeczki soli
• 4 ząbki czosnku
• sok z ½ cytryny
• szczypta papryki ostrej
• 5 kostek lodu

Do podania:

• ziarna słonecznika
• natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Słonecznik namoczyć (co najmniej 12 godzin), a następnie przełożyć na sito i dobrze przepłukać.
2. Sezam uprażyć na suchej patelni.
3. Uprażony sezam wrzucić do miksera i zmiksować.
4. Dodać pozostałe składniki i ponownie miksować, podlewając wodą do uzyskania gładkiej masy.
5. Wrzucić lód i jeszcze raz zmiksować.
6. Pastę przełożyć do miseczki, posypać ziarnami słonecznika i posiekaną pietruszką.

Pasta z czarnych oliwek

Składniki:

• oliwki bez pestek ze słoika
(ok. 180 g)
• 3 ząbki czosnku
• pęczek natki pietruszki
• 1/2 szklanki oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól

Przygotowanie:

1. Połowę oliwek drobno posiekać, resztę rozdrobnić w blenderze.
2. Jedne i drugie wrzucić do miski i wymieszać.
3. Dorzucić drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
4. Doprawić do smaku solą i odstawić na 2 – 3 godziny, by pasta się przegryzła.

2023-10-09

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Dlaczego wyborcy nie wiedzą, jak głosować [FELIETON OGÓRKA]
Michał Ogórek
Zagraniczna prasa pisze o Nawrockim. Nacjonalista i eurosceptyk?
PKU
42 złote na minutę. Stanowski dobrze zarobił na wyborach
Bohdan Melka na podst. „Jak Stanowski zbił fortunę na wyborach i ile naprawdę zarobił”, Kanał Biznesowy
Wieczór wyborczy Rafała Trzaskowskiego. Twarde zderzenie z rzeczywistością
Tomasz Gawiński
Społeczeństwo
Gdzie płacą policjantom najwięcej, gdzie najmniej?
(AS) Na podst.: euronews.com, cbc.ca
Krakowianie w Warszawie wyjdą na dwór. Frekwencyjne zakłady
Wojciech Barczak
IKONOWICZ: Biznes może kraść bezkarnie
Piotr Ikonowicz
Dziennik pokładowy podróży w miejscu. „Kieszonkowa metropolia” Tabaczyńskiego
Henryk Martenka
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Nikt nie wierzy, że zaginęła
Michał Fajbusiewicz
Świat/Peryskop
Dzień z życia w piekle pracy – szokujące nagranie z Japonii porusza świat
AS na podst.: news.com.au, hindustantimes.com, bbc.com
Hymny narodów świata: Thurgau
Henryk Martenka
Egejska perła. Opowieść o Izmirze
Marcelina Szumer-Brysz
Lifestyle/Zdrowie
Polak w kosmosie. Co o locie myśli jego żona?
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Rowerem przez puszczę. Rozmowa z JOANNĄ BALAWAJDER
Tomasz Zimoch
WF ma znaczenie. Jak szkolne zajęcia wpływają na dorosłe życie?
A.M.
Gluten i celiakia. Czy każdy powinien unikać chleba?
Andrzej Marciniak
Goldenmark. Złoto prawie na każdą kieszeń
Krzysztof Tomaszewski
Angorka - nie tylko dla dzieci...