R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Zupa śliwkowo-rabarbarowa

Są takie zupy, które smakują jedynie latem i wczesną jesienią. Mam tutaj na myśli te owocowe oraz chłodniki. Wieńcząc lato, chciałabym podzielić się z wami przepisem na oryginalną zupę śliwkowo-rabarbarową. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. 

Fot. G. Kozakiewicz

Moja mama zawsze lubiła eksperymentować w kuchni. Kiedy wnuczki były małe, musiała się bardzo starać, żeby kulinarnie im dogodzić, były bowiem typowymi niejadkami, które bardzo trudno zadowolić. Jak to zwykle w przypadku dzieci bywa, najbardziej smakowały im słodkie potrawy. Mama często przygotowywała więc naleśniki, parowce albo racuchy. Nie brakowało też zup owocowych. Latem i jesienią były to pozycje obowiązkowe. Do ich przygotowania wykorzystywała świeże sezonowe owoce. Rodzice mieli gospodarstwo, więc większość składników pochodziła prosto z ogródka. Tak więc zupy powstawały między innymi z gruszek, jabłek oraz śliwek. I to właśnie te ostatnie owoce będą grały pierwsze skrzypce w dzisiejszym przepisie. Warto włączyć je do swojego jadłospisu nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też zdrowotne. Są doskonałym źródłem witamin (między innymi: C, E i B6), a także minerałów. Zawierają na przykład magnez, potas i żelazo. Jeśli borykacie się z problemami związanymi z układem trawiennym, ich spożywanie powinno pomóc, bowiem regulują i przyśpieszają przemianę materii. Należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że chociaż śliwki są zdrowe i bogate w błonnik, to jednocześnie są to kaloryczne owoce. Warto je jeść, ale z umiarem. Z kolei jeśli chodzi o rabarbar, to jego kwaskowaty smak dodaje zupie charakteru. Podobnie jak śliwki jest bogaty w błonnik i wspomaga trawienie. Oprócz tego zawiera duże ilości fosforu oraz potasu. Doceniany jest również ze względu na działanie przeciwzapalne. Jak sami widzicie, dzięki tym składnikom zupa owocowa nie tylko smakuje, ale też pozytywnie wpływa na zdrowie. Jeśli wasze pociechy lubią łakocie, a nie przepadają za tradycyjnymi daniami obiadowymi, poniższy przepis będzie strzałem w dziesiątkę. 

Składniki:

• 300 g śliwek węgierek
• 200 g rabarbaru
• 2 łyżki cukru
• 2 goździki
• kawałek cynamonu
• szklanka śmietany
• łyżka mąki
Do podania:
• gęsta śmietana
• pieczone śliwki
• mięta

Przygotowanie:

1. Śliwki wypestkować, rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, posłodzić, zalać wodą, dorzucić goździki i cynamon. Przykryć i ugotować do miękkości.

2. Przetrzeć ugotowane owoce przez sito (przyprawy wyrzucić). Postawić na kuchence.

3. Mąkę rozrobić w śmietanie. Zahartować. Wlać do zupy, wymieszać i zagotować.

4. Podawać na ciepło lub na zimno, z kleksem śmietany, miętą oraz kawałkami śliwek (owoce wystarczy podsuszyć w piekarniku).

2023-09-08

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Kurier wiozący śmierć [REPORTAŻ ANGORY]
Piotr Kraska
Wybory, myśliwi, aborcja. To działo się w Sejmie
4bs
Niepewna przyszłość Sejmu. Czy prezydent go rozwiąże?
Krzysztof Różycki
Kompromitacja na własne życzenie. List żelazny dla premiera Izraela
Henryk Martenka
Telewizja Republika przesadziła. Żeruje na zohydzeniu
Marek Palczewski
Społeczeństwo
Nieprawdziwe opowieści o wyjeździe do Anglii. Rodzina zabiła lokatora siekierą cz. I
Jacek Binkowski
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Morderstwo w 60. rocznicę ślubu
Michał Fajbusiewicz
Bezimienne dziecko umarło w oknie życia z wyziębienia
ANS na podst.: repubblica.it, rainews.it, lastampa.it, ilpost.it, barilive.it, vanityfair.it, ansa.it, culleperlavita.it
IKONOWICZ: Pomagamy, nie oceniamy
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
Nadchodzi nowa pandemia? Sytuacja w chińskich szpitalach przeraża
KK na podst.: Reuters, BBC, Global Times, The Guardian, Aboluowang News, Hindustan Times, The Independent
Lifestyle/Zdrowie
150 lat Opery Garnier. Nie brakuje tu wyjątkowych wydarzeń
MS, FRANÇOIS DELÉTRAZ © Figaro Syndication 2025
Jaś Fasola ma 70 lat. Jego miny i grymasy zna cały świat
ANS na podst.: movieplayer.it, moviemag.it, forbes.com, en.tempo.co, vanityfair.it, donnaglamour.it, oggi.it, cineuropa.org
Marian Mikuła. Pierwszy płatnerz Rzeczpospolitej
Krzysztof Tomaszewski
Ukochany zwierzak w grobie z właścicielem. Niektórzy chcą odejść razem
ANS na podst.: ansa.it, vanityfair.it, iodonna.it, repubblica.it, ilpost.it, ilsole24ore.com, milanotoday.it
Tomek Lipiński to ikona polskiego rocka. „Zawsze chciałem być muzykiem”
Tomasz Gawiński
Angorka