R E K L A M A
R E K L A M A

Naukowe przełomy Angory. Ćmy pod ochroną i przyszłość kulinariów

Choć bioplastik zapowiadany był jako rewolucyjny wynalazek, okazało się, iż nie do końca wpływa on pozytywnie na środowisko. A to tylko jedno z najnowszych odkryć.

Fot. Wikimedia

Przyszłość kulinariów

Naukowcy z University of Cambridge wyszkolili robota „kucharza”, aby uczył się i powielał przepisy, oglądając filmy o gotowaniu. Robot został zaprogramowany za pomocą ośmiu prostych przepisów na sałatki, a następnie pokazywano mu filmy przedstawiające ludzi przygotowujących krok po kroku te same dania. Robot „przeanalizował” filmy, aby rozszyfrować składniki, czynności, przybory kuchenne i części ciała demonstratora. Pod koniec eksperymentu robot zidentyfikował przepis na dziewiątą sałatkę i dodał ją do swojej bazy danych. Na razie wszystkie filmy z przepisami musiały być bardzo proste, aby robot potrafił rozpoznać czynności, np. krojenie warzyw. Naukowcy mają nadzieję, że wkrótce robotyczny kucharz będzie mógł przetwarzać filmy instruktażowe dostępne np. na kanale YouTube.

 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-06-12

MARTA KULIŚ i Naukowy Wydział Śledczy