Jak podaje Fundacja Nutricia, w co drugim polskim domu znajduje się przynajmniej jedna osoba starsza w wieku powyżej 60. roku życia, a w 2050 r. osoby takie stanowić będą aż 40,4 proc. naszego społeczeństwa. W dodatku 70 proc. osób starszych ma zbyt dużą masę ciała, a co czwarta z nich cierpi z powodu otyłości. To wszystko przekłada się na pogarszającą się sytuację zdrowotną tej części społeczeństwa i wzrost liczby tych, którzy wymagają i wymagać będą w przyszłości opieki.
Życie obok chorych
Badania pokazują, że już teraz 61 proc. Polaków zna osobiście opiekuna osoby starszej lub przewlekle chorej, a blisko 28 proc. z nas opiekowało się nieodpłatnie osobą przewlekle chorą. Mówiąc o roli opiekuna, nie można pominąć tak ważnego aspektu, jakim jest żywienie medyczne. Przypomina o tym kolejna edycja kampanii, „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”, prowadzona tym razem pod hasłem „Opiekun – kompetencje przyszłości”.
– Zdecydowaliśmy się poświęcić szczególną uwagę opiekunom, nieocenionym bohaterom codzienności, którzy każdego dnia stają przed wyzwaniami wymagającymi wyjątkowych umiejętności i kompetencji – mówi Anna Cywińska, prezes zarządu Fundacji Nutricia, organizatora kampanii. – W dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie, gdzie technologia odgrywa coraz większą rolę, nie możemy zapominać o ludzkiej stronie opieki. Kompetencje miękkie stanowią fundament skutecznej opieki nad bliskimi.
Zawód przyszłości?
Według prognoz, wśród kompetencji miękkich, które już dziś doceniane są na rynku pracy, a będą coraz istotniejsze, są choćby: perfekcyjna organizacja pracy, wielozadaniowość, empatia, umiejętności negocjacyjne. To także cechy każdego opiekuna, który na co dzień zmaga się z wieloma wyzwaniami. Kampania ma przypominać, że przerwa w aktywności zawodowej, wynikająca z choroby bliskiej osoby, nie powinna być traktowana jako słaba strona kandydata do pracy. Wręcz przeciwnie – opiekując się bliskim, taka osoba zdobyła zupełnie nowe umiejętności, bardzo istotne z perspektywy pracodawcy.