R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Bitki wołowe z suszonymi grzybami

Mięso wołowe to jedno z lepszych rodzajów mięs, ale Polacy sięgają po nie rzadziej niż chociażby Amerykanie. Wybieramy częściej drób czy wieprzowinę, głównie ze względu na cenę. Niemniej jednak od czasu do czasu warto przyrządzić coś wyjątkowego z jego udziałem – szczególnie gdy spodziewamy się gości! Bitki wołowe z suszonymi grzybami to świetna propozycja na takie (i inne) okazje. Poniżej dzielę się przepisem na to smaczne danie. 

Fot. A. Chmielowski

Zima to pora roku, kiedy, niestety, nie jesteśmy już w stanie zdobyć świeżych grzybów. Obecnie najlepiej jest więc wykorzystać te suszone. Osobiście uwielbiam grzybobranie, więc zawsze mam w spiżarni zapas tych darów lasu pod różnymi postaciami. Do gotowania wykorzystuję zwykle suszone borowiki. Jeśli akurat ich nie macie, to z powodzeniem zastąpicie je podgrzybkami. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że obecnie bez problemu można dostać je w wielu sklepach spożywczych albo na straganach. Ujmę to tak: aromat prawdziwków w połączeniu z wołowiną to… prawdziwy obłęd. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-02-21

Ewa Wachowicz