Ewa Wachowicz: Przekładany karczek na kiszonej kapuście

Jesienią, kiedy chłód zaczyna dawać się we znaki, marzymy o ciepłym i sycącym posiłku. W takich chwilach nie przygotowuję sałatek ani dań spod znaku „fit”, ale sięgam po klasyki – pełne smaku, kaloryczne i dające solidną porcję energii. Doskonałym przykładem jest karczek serwowany na kiszonej kapuście. 

Fot. A. Chmielowski

Często mam wrażenie, że wspomniane danie trafia szczególnie w gusta mężczyzn – ale oczywiście nie tylko! Może to ta solidna porcja mięsa? A może fakt, że przywołuje skojarzenia z ogniskiem, grillem i prostotą, którą tak wielu z nas ceni w kuchni? Zresztą nie brakuje przecież zwolenników mięsnych potraw, którzy wcale nie boją się kalorii. A kalorii potrzebujemy szczególnie, kiedy na zewnątrz ziąb. Potrawa składa się jednak nie tylko z mięsa – papryka i cebula wnoszą słodycz i aromat, które idealnie dopełniają smakiem całą kompozycję. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-10-06

Ewa Wachowicz