Ewa Wachowicz: Sok z aronii

Aronia, znana również jako czarna jarzębina, to owoc, który ma charakterystyczny cierpki smak. Niektórzy uważają, że z tego względu nie nadaje się do jedzenia. Wykazuje jednak szereg prozdrowotnych właściwości i między innymi dlatego warto przygotować z tego owocu sok. Dzisiaj podzielę się sprawdzoną recepturą na ten napój. 

Fot. archiwum domowe

Pamiętam, że w ogrodzie moich rodziców rosła aronia, która co roku hojnie potrafiła obrodzić. Moja bratanica Karolina była jedną z nielicznych osób, którym najbardziej smakowały owoce prosto z krzaka. Jeśli chodzi o mnie i resztę rodziny, to najczęściej stawialiśmy na sok. Jest smaczny i ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Aronia jest bogata w antyoksydanty, witaminy i minerały. Jest to owoc o jednym z najwyższych poziomów antocyjanów i flawonoidów, które wspierają układ odpornościowy, poprawiają krążenie krwi i chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Regularne jedzenie owoców albo picie soku może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi, regulacji poziomu cukru oraz poprawy ogólnej kondycji serca. 

Sok z aronii jest lekko cierpki i głęboko owocowy. Jego unikalny smak sprawia, że stał się ideal nym dodatkiem do różnorodnych napojów i potraw, ale też z powodzeniem można spożywać go po rozcieńczeniu wodą. W moim domu sok z aronii często podawany jest w chłodne wieczory jako rozgrzewający napój, a latem stanowi orzeźwiający dodatek do wody mineralnej. 

Moja bratowa ma w swoim ogrodzie krzew aronii i co roku dostaję od niej porcję owoców. Mimo że aronia daje obfite plony, to jednak trzeba uważać na ptaki. Zdarza się, że w ciągu zaledwie jednego dnia są one w stanie ogołocić cały krzak! Podobnie bywa w przypadku borówki amerykańskiej. Jest jednak na to sposób – warto zakrywać krzewy specjalną siatką ogrodniczą. Polecam to wszystkim, którzy chcą uniknąć potencjalnych szkód. 

Poniżej dzielę się sprawdzoną recepturą na sok. Pamiętajcie, że zapasteryzowany możecie przechowywać naprawdę długo i cieszyć się jego smakiem również jesienią i zimą. 

Składniki:

2 kg owoców aronii

litr wody

garść liści aronii

kilogram cukru

duża cytryna

Przygotowanie: 

1. Owoce na gronach umyć dobrze w wodzie. Następnie obrane, pozbawione ogonków umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać umyte liście aronii, przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować kilkanaście minut. 

2. Odstawić na kilka godzin (chodzi o to, by owoce puściły jak najwięcej soku). 

3. Sok przecedzić przez sitko do drugiego garnka. Dodać cukier, sok z cytryny i gotować, mieszając do czasu, aż cały cukier się rozpuści. 

4. Rozlać sok do wcześniej przygotowanych wyparzonych słoików lub szklanych butelek. 

5. Pasteryzować 20 minut. 

2024-08-10

Ewa Wachowicz