Listę 50 najlepszych ustala akademia składająca się z ponad 1000 ekspertów z całego świata: krytyków kulinarnych, szefów kuchni, restauratorów i wybitnych smakoszy. Głosowanie jest tajne. Restauracje mogą zdobyć nagrodę główną tylko raz, po czym zostają zgłoszone do osobnego programu „Najlepsi z najlepszych”.
„Disfrutar”: kreatywność, technika i zabawa na talerzu
Hiszpania ponownie udowodniła, że jest niekwestionowanym centrum światowej kuchni. Aż pięć hiszpańskich lokali znalazło się w rankingu, a trzy z nich uplasowały się w pierwszej piątce. Na pierwszym miejscu – barcelońska restauracja „Disfrutar”, prowadzona przez trzech szefów kuchni – Oriola Castro, Eduarda Xatrucha i Mateu Casanasa. Co sprawia, że jest tak wyjątkowa? Otóż niezwykłe połączenie pomysłowych dań, niezrównanego kunsztu technicznego i zabawnej prezentacji
Subskrybuj