R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Zupa jarzynowa z ogórkami małosolnymi

Moi domownicy uwielbiają ogórki małosolne, więc przygotowuję je co roku. Zajadamy się nimi w sezonie. Solo, dodajemy do kanapek, sałatek, serwujemy z daniem głównym. W tym roku zdecydowałam się zrobić zupę jarzynową z ich udziałem. Letnią, lekką, kwaskową i orzeźwiającą. Taką, która nie przytłacza, ale syci – w sam raz na upalne dni. Podzielę się z Wami przepisem. 

Fot. A. Chmielowski

Na początku są małosolne – lekko ukiszone, jeszcze chrupiące i świeże, ale jeśli postoją dłużej, stają się klasycznymi ogórkami kiszonymi. Właśnie dlatego warto się nimi cieszyć teraz. Ogórki małosolne, niestety, nie są dostępne przez cały rok, sezon na nie trwa tylko kilka miesięcy. Jeszcze nie w pełni ukiszone, z wyraźnym aromatem przypraw i solanki, mają zupełnie inny charakter niż kiszone „na twardo”. W kuchni są wdzięcznym składnikiem – nie zdominują smaku, ale go pogłębiają, a zupie dodają lekkiej, przyjemnej kwaśności i tego letniego, znajomego zapachu, który niemal każdemu kojarzy się z domem. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-07-12

Ewa Wachowicz