R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Tarta cytrynowa z truskawkami

Sezon na truskawki rozkręcił się już na dobre, więc nie ma co zwlekać – trzeba je wykorzystać. Zachęcam Was nie tylko do zajadania się nimi prosto z miski (choć i to ma swój urok), ale też do dodawania ich do wypieków. Ostatnio zrobiłam tartę cytrynową z truskawkami i – muszę przyznać – wyszła przepyszna, a więc czuję się w obowiązku podzielenia się z Wami tym przepisem. 

Fot. archiwum prywatne

Desery z truskawkami wyglądają bardzo apetycznie, niestety, czasem jedynie przez 15 minut po wyjęciu z lodówki. Później wiele owoców „matowieje”. Można jednak temu zapobiec. Dlatego zdradzę Wam prosty trik – glazura! Dzięki niej truskawki na wierzchu nie tylko się nie wysuszą, ale też będą błyszczeć jak świeżo zerwane z krzaka. W sklepach są dostępne gotowe glazury do ciast (najczęściej w proszku, do rozrobienia z wodą), ale jeśli nie traficie na takie, wystarczy zwykła żelatyna – ta sama, którą wykorzystujemy do galaretki. Trzeba ją tylko lekko posłodzić w trakcie przygotowywania, żeby nie zepsuć smaku deseru. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-06-05

Ewa Wachowicz