Ewa Wachowicz: Risotto z jadalnymi kasztanami

Ostatnimi czasy jadalne kasztany stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Choć do tej pory były u nas raczej nieznane, ich unikalny smak przyczynił się do tego, że sięgamy po nie coraz częściej. Zwykle serwujemy je w formie przekąski, ale warto zdawać sobie sprawę, że można wzbogacać nimi wiele dań. Dzisiaj przepis na risotto z jadalnymi kasztanami. Będzie pysznie i oryginalnie, czyli tak, jak lubię. 

Fot. archiwum domowe

Obecnie jadalne kasztany możemy kupić w wielu warzywniakach albo marketach spożywczych, chociaż nie tylko. Ja całkiem niedawno dowiedziałam się, że kilka drzew tego rodzaju rośnie w okolicach Krakowa. Chętnie więc kupuję kasztany zebrane prosto spod drzewa. Jak je przyrządzić? To bardzo proste. Można je ugotować albo upiec w piekarniku. Kiedy je gotuję, to po prostu wrzucam do wrzącej wody. Jeśli zaś chodzi o pieczenie, to należy pamiętać o tym, by wcześniej każdą sztukę naciąć. Jeśli tego nie zrobimy, to kasztan może „wybuchnąć” w trakcie pieczenia. Niezależnie od metody, zawsze należy zarezerwować około 40 minut na ich przygotowanie. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2024-11-14

Ewa Wachowicz