R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Krupnik z kaszą gryczaną

Krupnik to zupa, którą zna chyba każdy – klasyka kuchni polskiej, uwielbiana przez dzieci i dorosłych. Dla mojej córki Oli to absolutny numer jeden wśród zup, dlatego krupnik często pojawia się w naszym rodzinnym menu. Zwykle gotuję go z kaszą jęczmienną, ale dzisiaj chcę Was zachęcić do spróbowania wersji z kaszą gryczaną, która nadaje zupie zupełnie nowy smak! 

Fot. archiwum domowe

Nie każdy wie, że w XVIII wieku w Polsce krupnik był traktowany niemal jak danie świąteczne – pojawiał się na stołach z okazji ważnych uroczystości, takich jak wesela czy chrzciny. Ponadto w dawnych czasach zupa ta, ze względu na swoje wartości odżywcze, była często podawana żołnierzom, bo dostarczała im energii potrzebnej na długie marsze. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-03-06

Ewa Wachowicz