R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Jajka po marokańsku. Alternatywa dla szakszuki

Jeszcze do niedawna na śniadaniowych stołach niepodzielnie królowała szakszuka – jajka sadzone na duszonych pomidorach, z dodatkiem papryki i innych przypraw. Jednak kulinarna moda szybko się zmienia, a wśród miłośników bliskowschodnich smaków pojawił się nowy faworyt – jajka po marokańsku. Co to dokładnie za potrawa i jak ją zrobić? Dzisiaj podpowiem. 

Fot. archiwum prywatne

Jajka po marokańsku to swego rodzaju wariacja na temat szakszuki. Zamiast pomidorów serwowany jest pełen smaku „gulasz warzywny”, w którym znajdziemy między innymi cukinię, szpinak i ciecierzycę. To właśnie ciecierzyca, jedno z podstawowych źródeł białka w diecie roślinnej, stanowi trzon tego dania. Bogata w składniki odżywcze, sycąca i doskonale chłonąca przyprawy. W dodatku część można rozgnieść, by zagęścić sos – to prosty trik, który poprawia konsystencję potrawy. 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2025-05-29

Ewa Wachowicz