R E K L A M A
R E K L A M A

Gorzka czekolada może uchronić przed cukrzycą

Jedzenie co najmniej pięciu małych porcji gorzkiej czekolady tygodniowo może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o 21 proc. – tak wynika z danych opublikowanych na początku grudnia w czasopiśmie „The BMJ”. 

Fot. Pixabay

Nim jednak rzucimy się na kolejny kawałek czekolady, warto przyjrzeć się dokładnie temu, co ustalili naukowcy. Przede wszystkim mała porcja oznacza ok. 28 gramów, czyli mniej niż 1/3 klasycznej tabliczki. Równie ważne jest też to, że chodzi jedynie o gorzką czekoladę. W przypadku mlecznej wykazano bowiem, że jej spożywanie wiąże się z nadmiernym przybieraniem na wadze, a wzrost masy ciała jest jednym z najważniejszych czynników przyczyniających się do rozwoju cukrzycy typu 2. 

Dużo kakao

Co decyduje o zdecydowanie lepszych walorach czekolady gorzkiej? – Zarówno mleczna, jak i gorzka zawierają podobną ilość cukru, tłuszczu i kalorii, ale w przypadku gorzkiej mamy zdecydowanie więcej kakao – stwierdziła w rozmowie z CNN Binkai Liu, doktorantka na wydziale żywienia Harvard TH Chan School of Public Health, główna autorka wspomnianego badania. Okazuje się, że kakao oferuje jedne z najwyższych poziomów flawanoli. To organiczne związki chemiczne pełniące znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Flawanole znajdziemy też m.in. w zielonej herbacie, jabłkach, awokado i dżemach owocowych. 

– W badaniach na zwierzętach i eksperymentach na małą skalę na ludziach wykazano, że flawanole w kakao poprawiają wrażliwość na insulinę i zmniejszają stres oksydacyjny oraz stan zapalny, a wszystkie te czynniki są składnikami patofizjologii cukrzycy – przyznał w rozmowie z CNN dr Nestoras Mathioudakis, współdyrektor medyczny Programu Profilaktyki i Edukacji Cukrzycowej w Johns Hopkins Medicine w Baltimore. – Dlatego prawdopodobne jest, że wysoka zawartość wspomnianych związków w gorzkiej czekoladzie może mieć dobroczynny wpływ. 

Nie jest tak kolorowo

Mimo to dr Mathioudakis sugeruje, że jeśli ktoś nie jest fanem czekolady, to lepszym wyborem będą owocowe i warzywne źródła flawonoidów. Tym bardziej że ostatnio publikowane badania wykazały, że gorzka czekolada i podobne produkty kakaowe są zanieczyszczone ołowiem i kadmem, neurotoksycznymi metalami, które są powiązane z rakiem, chorobami przewlekłymi lub problemami rozrodczymi i rozwojowymi, zwłaszcza u dzieci. W największym stopniu dotyczyło to organicznych wersji gorzkiej czekolady. 

Ci, którzy kochają czekoladę, powinni jednak ograniczyć jej spożycie do ok. 150 g na tydzień, co oznacza jedzenie najwyżej 1,5 tabliczki tradycyjnej wielkości. 

2025-01-02

A.M. na podst. CNN