R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Nietypowe pomysły na śniadanie

Na śniadanie najczęściej jemy jajecznicę albo typowe kanapki z serem i szynką. Jeśli macie jednak więcej czasu, to polecam przygotowanie domowego pieczywa i podanie go z masłem czosnkowo-pietruszkowym, pastą kanapkową liptauer albo taką z sera białego i rzodkiewki. Przepisy na wszystkie trzy znajdziecie poniżej. 

Fot. G. Kozakiewicz

O ile masło czosnkowe czy pasta serowa są dość dobrze znane, o tyle nie każdy słyszał o liptauerze. Co to takiego? To serowe smarowidło, które powinno mieć w składzie przynajmniej jedną trzecią bryndzy. Oryginalnie wywodzi się z Austro-Węgier, było ono elementem kuchni galicyjskiej. Zajadano się nim również w Krakowie. W zależności od regionu pastę przyrządza się z różnych rodzajów sera. Obecnie, do czego zachęcam, dobrze dodać do niej fileciki anchois – doskonale podkreślają smak i nadają całości charakter. Można podawać ją ze świeżym chlebem, ale równie dobrze sprawdzi się z warzywami pokrojonymi w słupki, krakersami albo waflami ryżowymi. Oczywiście nie zapominajmy też o klasyku, który zawsze smakuje, czyli masełku czosnkowym. W poniższym przepisie będzie odrobinę nietypowo, bo z dodatkiem pietruszki. Podobnie sprawa wygląda w przypadku pasty serowej z rzodkiewką – w mojej rodzinie uwielbiają ją wszyscy! Podstawą jest tutaj dobrej jakości twaróg. 

Macie trochę czasu? Zachęcam do przygotowania tych trzech propozycji. Na pewno nie pożałujecie. 

Liptauer 

Składniki: 

• 200 g tłustego twarogu 

• 100 g bryndzy 

• 1 filecik anchois 

• 1 łyżeczki słodkiej papryki 

• 1 łyżka kminku 

• 1 szklanki śmietany 

• sól 

• pieprz 

Przygotowanie: 

1. Kminek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Następnie odcisnąć na sitku. 

2. Twaróg przełożyć do miski, dodać bryndzę i anchois. Przyprawić słodką papryką. Dorzucić wystudzony kminek, dodać śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. 

Pasta serowa z rzodkiewką 

Składniki: 

• 250 g białego sera 

• 4 rzodkiewki 

• 2 łyżki kwaśnej śmietany 

• 1 ząbek czosnku 

• 1 szczypta ostrej papryki 

• 1 łyżeczki słodkiej papryki 

• sól 

• pieprz 

Przygotowanie: 

1. Ser przetrzeć przez sito, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i obie papryki. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. 

2. Dorzucić pokrojoną w słupki rzodkiewkę. 

Masło czosnkowo-pietruszkowe

Składniki: • 1 kostki masła 

• 4 ząbki czosnku 

• natka pietruszki 

• sól morska w płatkach 

Przygotowanie: 

1. W moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć. 

2. Przełożyć do małego naczynia. 

2023-11-28

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Dlaczego wyborcy nie wiedzą, jak głosować [FELIETON OGÓRKA]
Michał Ogórek
Zagraniczna prasa pisze o Nawrockim. Nacjonalista i eurosceptyk?
PKU
42 złote na minutę. Stanowski dobrze zarobił na wyborach
Bohdan Melka na podst. „Jak Stanowski zbił fortunę na wyborach i ile naprawdę zarobił”, Kanał Biznesowy
Wieczór wyborczy Rafała Trzaskowskiego. Twarde zderzenie z rzeczywistością
Tomasz Gawiński
Społeczeństwo
Gdzie płacą policjantom najwięcej, gdzie najmniej?
(AS) Na podst.: euronews.com, cbc.ca
Krakowianie w Warszawie wyjdą na dwór. Frekwencyjne zakłady
Wojciech Barczak
IKONOWICZ: Biznes może kraść bezkarnie
Piotr Ikonowicz
Dziennik pokładowy podróży w miejscu. „Kieszonkowa metropolia” Tabaczyńskiego
Henryk Martenka
Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat. Nikt nie wierzy, że zaginęła
Michał Fajbusiewicz
Świat/Peryskop
Dzień z życia w piekle pracy – szokujące nagranie z Japonii porusza świat
AS na podst.: news.com.au, hindustantimes.com, bbc.com
Hymny narodów świata: Thurgau
Henryk Martenka
Egejska perła. Opowieść o Izmirze
Marcelina Szumer-Brysz
Lifestyle/Zdrowie
Polak w kosmosie. Co o locie myśli jego żona?
(KGB) na podst. Radio TOK FM
Rowerem przez puszczę. Rozmowa z JOANNĄ BALAWAJDER
Tomasz Zimoch
WF ma znaczenie. Jak szkolne zajęcia wpływają na dorosłe życie?
A.M.
Gluten i celiakia. Czy każdy powinien unikać chleba?
Andrzej Marciniak
Goldenmark. Złoto prawie na każdą kieszeń
Krzysztof Tomaszewski
Angorka - nie tylko dla dzieci...