R E K L A M A
R E K L A M A

EWA WACHOWICZ: Przepis na sałatkę z czosnkiem niedźwiedzim

W ogrodzie Ewy Wachowicz właśnie pojawił się czosnek niedźwiedzi. Niestety, nie będzie dostępny zbyt długo. Po zakwitnięciu nie nadaje się już do spożycia. Stara się więc wykorzystać go, kiedy tylko ma ku temu okazję. Na co dzień, robiąc kanapki, zamiast sałaty na kromkę kładzie właśnie liście czosnku.

Pyszna i zdrowa wiosenna sałatka z czosnkiem niedźwiedzim i jajkiem. /Fot. archiwum prywatne

Istnieje legenda, która głosi, że czosnek niedźwiedzi jest pierwszą rośliną, jaką misie jedzą zaraz po przebudzeniu się ze snu zimowego. Jeśli to prawda, to nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest źródłem nadludzkiej siły! Obecność wielu witamin i makroelementów sprawia, że ma on prozdrowotne właściwości. Co więcej, jest bardzo smaczny i można go wykorzystywać kulinarnie na wiele sposobów. Kiedy tylko pojawia się w moim ogrodzie, to obowiązkowymi pozycjami menu stają się między innymi zupa na jego bazie oraz aromatyczne pesto, które zalane oliwą przechowuję w lodówce i serwuję z makaronem lub podaję jako dodatek do wędlin. Jego wykonanie jest całkiem proste. Garść orzechów laskowych lub migdałów uprażyć w piekarniku, wrzucić do miksera wraz z trzema ząbkami czosnku i zmiksować. Posolić, dodać sporą garść liści czosnku niedźwiedziego i ponownie zmiksować. Dolać pół szklanki oliwy i już tylko na niskich obrotach wymieszać.

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-04-19

Ewa Wachowicz