R E K L A M A
R E K L A M A

Ewa Wachowicz: Tradycyjna grochówka

Właśnie teraz, kiedy za oknami chłodno, najlepiej postawić na sycącą i rozgrzewającą zupę. Dzisiaj pomyślałam, że warto podzielić się z Wami przepisem na sztandarowe danie wojskowe, a mianowicie aromatyczną grochówkę. Talerz gęstej jak krem zupy (pełnej grochu, warzyw i mięsa), podany z pajdą chleba może zaspokoić głód lepiej niż dwudaniowy obiad. Dacie się skusić? 

Fot. G. Kozakiewicz

Grochówka to zupa znana chyba w całej Polsce. Na początku była serwowana głównie w wersji jarskiej, ale z czasem zaczęto do niej dodawać również mięso. Moim zdaniem najlepiej smakuje właśnie z wędzonką! To zupa, która zarówno mnie, jak i moim bliskim, kojarzy się z zimą. W tym czasie przygotowuję ją najczęściej. Warto mieć na uwadze, że groch, podobnie jak inne warzywa strączkowe, dostarcza nam wiele białka oraz błonnika. Ma pozytywny wpływ na odporność i wzmacnia serce. Oprócz tego jest bogaty w witaminy oraz minerały. Jeśli chcecie, by groch się szybko ugotował, to wcześniej należy namoczyć go w wodzie. Ja tak robię, a dodatkowo, pod koniec gotowania, dodaję wędzoną paprykę oraz natkę pietruszki. Zupę obowiązkowo podaję z kromką domowego chleba, który często przygotowuję samodzielnie. Podczas gotowania tej zupy aromat roznosi się po całym domu – uwielbiam to! Co więcej, pamiętajcie, że możecie ugotować jej więcej i jeść przez kolejny dzień lub dwa – oczywiście przechowując w lodówce. Smak będzie jeszcze bardziej intensywny. 

Składniki: 

• szklanka grochu łuskanego 

• 300 g boczku wędzonego 

• 300 g kiełbasy wiejskiej 

• 2 liście laurowe 

• marchewka 

• pietruszka 

• 1 selera 

• 3 ziemniaki 

• łyżka majeranku 

• 1 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 

• 6 ząbków czosnku 

• łyżka smalcu wieprzowego 

• łyżka mąki 

• sól 

• pieprz 

Do podania: 

• chleb wiejski 

Przygotowanie: 

1. Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę. Przełożyć do garnka, zalać wodą i zostawić na całą noc. Przed gotowaniem zmienić wodę w garnku – wody powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Gotować na wolnym ogniu mniej więcej przez godzinę. 

2. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić do drugiego garnka. Podsmażyć. Dorzucić kiełbasę – też pokrojoną w kostkę. Dodać warzywa korzeniowe obrane i starte na tarce jarzynowej. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem, liśćmi laurowymi oraz papryką. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzucić ugotowany groch – wraz z wodą. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. 

3. Na patelni roztopić smalec. Wsypać mąkę. Rozprowadzić. Gdy zacznie się złocić, wlać trochę zupy, wymieszać i przelać do garnka. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

4. Podawać z wiejskim chlebem. 

2024-02-19

Ewa Wachowicz


Wiadomości
Wojna Trumpa z BBC. Kto wygra starcie o prawdę i miliard dolarów?
KK na podst.: The Telegraph, BBC, The Guardian, The Daily Mail, The Independent, New York Times
Do aresztu. Bruksela i Budapeszt nie uratują Ziobry
Tomasz Zimoch
Trzeba mierzyć wysoko. Rozmowa z ADAMEM MAŁYSZEM
Maciej Woldan
Zarobki jak w Hollywood, kolejki jak w PRL-u!
Krzysztof Różycki
Społeczeństwo
Morderca z autogiełdy. Fajbusiewicz wraca do spraw sprzed lat
Michał Fajbusiewicz
Co będzie, gdy nastąpi blackout? Rozmowa z NORBERTEM KOŚCIESZĄ
Krzysztof Pyzia
Jakość się zawsze obroni. Piekarnia, która podbiła całą Łódź
Krzysztof Tomaszewski
IKONOWICZ: Warto żyć
Piotr Ikonowicz
Świat/Peryskop
Europa na kroplówce Chin. Suwerenność to ziemia
Opr. (KGB) na podst. TOK FM
Kanada pęka na Zachodzie. Czy prowincja Alberta będzie 51. stanem USA?
Stanisław Stolarczyk
Upadek hegemona? Orbán walczy o polityczne przetrwanie
KK na podst.: BBC, Pester Lloyd, Reuters, New York Times, Deutsche Welle, PAP, Politico
Biznesy i posady rodziny Putina. Tak jego krewni kontrolują rosyjskie instytucje
CEZ na podst. proekt.media
Skandal na 100 milionów. Czy Zełenski przetrwa polityczne trzęsienie ziemi?
KK na podst.: Kiyv Post, BBC, Reuters, Ukrainska Pravda, Times of Israel, The Spectator, PAP
Lifestyle/Zdrowie
Zbiorowe wow! Booker Prize 2025
Agnieszka Nowak-Samengo
Złoty kibel. Gdy sztuka siada na sedesie
ANS na podst.: ilgiornaledellarte.com, repubblica.it, idealista.it, mediaset.it, ilfattoquotidiano.it
Jej styl mówił za nią. Premiera książki Michelle Obamy
ANS na podst.: corriere.it, elle.com, vanityfair.it, marieclaire.it
Start sezonu nagród. Kto je otrzyma?
Grzegorz Walenda
Moda na zdrowie nie uwzględnia jelit. Raport Genactiv ujawnia fakty
A.M.
Angorka - nie tylko dla dzieci...