R E K L A M A
R E K L A M A

Dieta chorych na raka. Czy szpitale są na to gotowe?

Rozmowa z dr. n. med. Pawłem Kabatą, chirurgiem onkologiem z Kliniki Chirurgii Onkologicznej, Transplantacyjnej i Ogólnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

Fot. Archiwum prywatne

– Jak duże znaczenie w procesie leczenia ma właściwe żywienie chorego? 

– Ogromne. Bardziej zasadne wydaje się pytanie: jak duży wpływ na możliwości chorego ma brak takiego żywienia. Częściej bowiem mamy do czynienia z sytuacją, w której musimy odbudować niedożywionego pacjenta na tyle, by można było rozpocząć leczenie, zwłaszcza operacyjne. Wiele prac naukowych wskazuje, że niedożywiony chory onkologicznie ma więcej powikłań; i to niezależnie od rodzaju podejmowanej terapii. Np. osoba otrzymująca chemioterapię ma dużo większe ryzyko wystąpienia toksyczności takiego leczenia. Na dodatek, ze względu na gorszy stan wyjściowy, często otrzymuje też mniejsze dawki leków, co oczywiście niekorzystnie wpływa na rokowania i skraca czas przeżycia. 

– Co wskazuje na to, że chory onkologicznie nie jest prawidłowo żywiony? 

Subskrybuj angorę
Czytaj bez żadnych ograniczeń gdzie i kiedy chcesz.


Już od
22,00 zł/mies




2023-07-06

Andrzej Marciniak